Életet menthet a motorok új „gyűrődőzónája”

Életet menthet a motorok új „gyűrődőzónája”

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek

Tulajdonképpen a korábbi felfüggesztések erényeit ültetnék át a hagyományos teleszkópra épülő motorokra, hogy csökkentsék a sérüléseket. Okos ötlet…

 

Új szabadalommal jelentkezett a BMW Motorrad, mely tulajdonképpen az autóknál már bevett, ütközéskor energiaelnyelő funkciót betöltő gyűrődőzóna meghonosítása a kétkerekűeken. Valójában egy V-alakú támaszról van szó, ami a váz és az első villa között helyezkedik el, és megtámasztja a kereket, s azon keresztül a teljes első felfüggesztést. Nézzétek csak, ilyen egyszerűen működik:

A történetben szereplő Teleleverrel ellentétben itt nem – csak – az a lényeg, hogy helyén maradjon a kerék. Ha becsapódáskor kisebb a lassulás mértéke, hisz’ ez a távtartó nyeli el az energiát, akkor csökken a vezetőre ható erő is – így mérsékelheti a sérüléseket

Erről rögtön beugrott egy 10-15 évvel ezelőtti baleset, éppen ide kívánkozik. Tisztán emlékszem, mikor egy Telelever futóműves boxer ütött el egy őzet valahol az Őrségben. Nem volt nagy tempó, éppen csak annyi, amitől egy hagyományos gépen simán beleállt volna az első kerék a hűtőbe vagy legalább is alaposan elgörbölt volna a a két telószár. Szerencséjükre a Telelever rendszer – mely szintén egy V-alakú támasz a váz és az első futómű között – olyan merevséget adott a keréknek, hogy gyakorlatilag sértetlen maradt a motor. Ennek köszönhetően sérülés nélkül, lábon elhagyhatták a helyszínt, és  csupán annyi „gyógykezelésre” volt szükségük, hogy az egyébként csak szökőévente koccintó pár azonnal bevert egy jóféle helyi pálinkát a panzióban a nagy ijedtségre.

Az ilyen jellegű, illetve frontális ütközéseknél segíthet a BMW újítása

Akárhogy is, a balesetektől nem véd meg az új szabadalom, sőt az sem derült ki pontosan, hogy miként és mennyire mérsékli a sérüléseket. Az viszont biztos, hogy a fenti őzes történet bizonyítja: igenis van értelme a merevítésnek, s ha csak pár kisebb zúzódást, csonttörést „spórolhatsz meg” vele, akkor igenis van értelme.

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz