Másfél millió alkalommal úszták meg a bírságot

Másfél millió alkalommal úszták meg a bírságot

- Kategória: Hírek

Úgy tűnik, a lehető legjobb ötlet volt bevezetni a 60 perces türelmi időt az autópályákon. Majdnem másfél millió alkalommal nem kellett befizetnie a sofőröknek a közel 15 ezer forintos bírságot.

 

Két éve vezették be a „60 perces szabályt” az autópályákon. Ennek légyege, hogy ha véletlenül hajtasz fel vagy elfelejtesz matricát venni, akkor egy órád van pótolni. Ha utólag megveszed a motorokra 1470, az autókra pedig 3500 forintba kerülő matricát, akkor nem kell kicsengetned a bírságot – igazán méltányos.

21 milliárdot spóroltak az autósoknak, motorosoknak

Kimondani is durva: összesen 1 433 671 esetben éltek a sofőrök ezzel a lehetőséggel, és vettek utólag matricát – így kerülve el a későbbi pótdíjat.

A hazai és külföldi motorok aránya a magyar autópályákon

– A NÚSZ díjellenőrző kamerái tavaly több mint 1,4 millió olyan jogosulatlan úthasználatot (úgynevezett áthaladási eseményt) rögzítettek, amelynél a jármű vezetője az adott pillanatban még nem rendelkezett érvényes úthasználati jogosultsággal, de 60 percen belül megvette a szükséges e-matricát, így mentesült a későbbi pótdíjbefizetés alól – összegezték a NÚSZ sajtóanyagában.

„Ha a sztrádán döbbensz rá, hogy nincs matricád és nincs a közelben benzinkút sem, akkor mobilról, az Ematrica.Nemzetiutdij.hu oldalon is megveheted” 

A jóhiszemű úthasználóknak, akik tévedésből hajtottak fel fizetős útszakaszra vagy nem volt idejük a szükséges e-matrica megvásárlására, a felhajtástól számítva maximum 60 perc áll a rendelkezésükre, hogy eleget tegyenek útdíjfizetési kötelezettségüknek. Ez a türelmi idő most év elején különösen azoknak jelenthet nagy segítséget, akik még nem gondoskodtak a január végén lejáró éves matricájuk pótlásáról, és csak az utolsó pillanatban, jellemzően már a sztrádán kapnak észbe, hogy érvényes e-matrica nélkül hajtottak fel az autópályára – tették hozzá.

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz