Egy jó Tátra Teát valaki? Mától szabadon utazhatnak a magyarok Szlovákiába

Egy jó Tátra Teát valaki? Mától szabadon utazhatnak a magyarok Szlovákiába

- Kategória: Gyorshírek

Szerdától kezdve a szlovák és a magyar állampolgárok legfeljebb 48 órára, azaz két napra szabadon utazhatnak egymás országába anélkül, hogy negatív koronavírustesztre lenne szükségük, illetve karanténba kellene vonulniuk – közölte Tomás Petrícek cseh külügyminiszter kedden Prágában.

 

A megállapodáshoz csatlakozott Csehország is, bár ezzel kapcsolatban Jan Hamácek belügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy kimondottan turizmus céljából külföldi állampolgárok továbbra sem utazhatnak Csehországba. Mi több, a cseh határon belépéskor kötelező a negatív koronavírusteszt felmutatása, anélkül az érintett utazóra kéthetes karantén vár. Mondjuk árnyalja a helyzetet, hogy utazókat a cseh hatóságok csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik, nem állítanak meg mindenkit.

Május 26-tól szabadon utazhatnak Szlovákiába és Csehországba a magyarok

Tulajdonképpen sejthető volt, hogy hamarosan életbe lép a 48 órás szabad be- és kiutazás, ugyanis Szlovákia már korábban 48 órára növelte azt az időtartamot, amelyet állampolgárai karanténkötelezettség nélkül tölthetnek a szomszédos országok többségében. A múlt héten bevezetett újítás Magyarország, Ausztria, Csehország és Lengyelország mellett Horvátországra, Szlovéniára, Németországra és Svájcra terjed ki. – Az időtartam bővítése egyelőre egyoldalú, ezért arról, hogy az ő állampolgáraik is hasonló elbánásban részesüljenek Szlovákiában, még zajlanak a tárgyalások – tájékoztatott Igor Matovic hétfőn.

2020. május 26-tól teszt és karantén nélkül utazhatunk Szlovákiába és Csehországba, ha legfeljebb két napon belül haza is térünk

Ezzel szemben ma már hivatalosan is megerősítették, hogy oda-vissza érvényes a 48 órás utazási korlátozás, vagyis bárki átjöhet egy-két napra Szlovákiából és vice versa. „Szerdától kezdve a cseh, a szlovák és a magyar állampolgárok legfeljebb 48 órára, azaz két napra szabadon utazhatnak egymás országába anélkül, hogy negatív koronavírustesztre lenne szükségük, illetve karanténba kellene vonulniuk – közölte Tomás Petrícek cseh külügyminiszter kedden Prágában.”  

Kapcsolódó anyag: Mikor utazhatunk külföldre karantén nélkül? Az egyes országok határnyitásai egy helyen.

Continental 2019

Facebook Comments