Mikor indulhatunk külföldi túrákra?

Mikor indulhatunk külföldi túrákra?

- Kategória: Hírek

Mivel egy hét alatt a harmadik levél futott be hozzánk a határnyitásokról, nem halogathatjuk tovább a témát. Lássuk, mikor indulhatunk Alsó-Ausztriába, Korzikára vagy Erdélybe motorral?

 

Nem szeretnénk túl nagy feneket keríteni a kérdésnek, sem atyáskodni a kérdezők felett (miért siet annyira? kint már nincs fertőzés? itthon nem lehet motorozni? – olvashattuk a Facebook-csoportokban), ehelyett simán megosztjuk, mikor és hol nyílnak a határok – a többit mindenki saját döntésére bízzuk.

Mikor nyílnak meg a határok a veszélyhelyzet után?

Itt a friss lista – ha csak nem történik valami nagyon váratlan és drasztikus dolog, akkor ezek már végleges dátumok a határok megnyitására:

Ausztria-MagyarországTöbb kishatár már most is üzemel, de a feltétel nélküli, korlátlan nyitásra még három hetet kell várnunk. Június 15-től szabadon mehetünk nyugatra, és június elejétől a kinti szálláshelyek is nyitva lehetnek.

Ausztria

Horvátország-Magyarország – Pontosan egy hét múlva, május 29-én nyitja meg kapuit Horvátország a magyarok előtt, de egyelőre csak a halaszthatatlan üzleti és családi ügyek miatt odautazókat engedik be. Ugyanakkor az UtazóMajom friss információi szerint a szállásfoglalás is elegendő indok a belépéshez. 

Szlovénia-Magyarország – Szlovénia volt az első ország, ahol hivatalosan is véget ért a veszélyhelyzet. Ebből adódik, hogy a határok máris nyitottak (némi korlátozással), viszont egyelőre csak a kisebb, 10-30 fős szállások nyithatnak ki, szóval érdemes jó előre lekérdezni, hogy hol és milyen szállást találtok.

Szlovénia

Olaszország-MagyarországElvileg június 3-án nyílnak a határok és az Olaszországhoz tartozó Szardínia is hasonló nyitást tervez. Egyik helyen sem lesz szükség karanténra a beutazás után.

Szardínia

Szlovákia-Magyarország – Ellentmondásos hírek érkeznek a lezárt és/vagy szigorúan ellenőrzött határokról, de a legborúlátóbb forgatókönyv szerint is legkésőbb június végén elmotorozhatunk a Tátrába egy kiadós Goral tálért.

Szlovákia-Csehország – Jövő héten megnyitják a cseh határt is, de egyelőre kérdéses, hogy friss koronavírus-teszt nélkül be lehet-e lépni az országba.

Erdély

Románia-Magyarország – Múlt pénteken az összes átkelő kinyitott a magyar-román határszakaszon.

Röviden tehát 2-4 héten belül szinte korlátozás nélkül utazhatunk külföldre, és addig várhatóan lazítanak a hazai szabályokon is, hogy ne kelljen karanténba vonulnia a külföldről hazatérőknek. Mindenesetre arról érdemes a túra előtt tájékozódni, hogy negatív tesztet vagy az utazás halaszthatatlanságát igazoló papírt vinned kell-e az egyes államokba, vagy simán áthajtasz a schengeni határon, ahogy megszokhattad.

Continental 2019

Facebook Comments