Hasznos alkalmazások motorosoknak – II. rész – MoreCast

Hasznos alkalmazások motorosoknak – II. rész – MoreCast

- Kategória: Cikkek, Teszt

Új sorozatunkban körbejárunk és bemutatunk olyan hasznos alkalmazásokat, melyek létezését a XXI. század népszerű vívmányának, az okostelefonnak köszönhetjük. Másodikként a legpontosabb időjárás-előrejelzőt vesszük górcső alá, a Morecastet.

 

Ahogy közeleg a jó idő és a korlátozások feloldása, pezseg a vérünk és tűkön ülve várjuk, hogy végre egy kövéret csavarhassunk a gázon. Ebből az apropóból most egy olyan alkalmazást mutatunk be, mely segít eldönteni, elindulj-e a mostanihoz hasonló, változékony időben vagy jobb, ha tető alatt maradsz és inkább az idei túráidat tervezgeted. A Morecast applikáció mindkét esetben hasznos lesz számodra! Ma elázom vagy verőfényes napsütésben mehetek végig, netán havazik a hágón? Mindenre választ kaphatsz az általunk is évek óta használt, és kiválóan működő Morecasttől!

A legpontosabb időjárás-app: Morecast

Michael Fassnauer és Manfred Spatzier alapította meg a bécsi székhelyű Ubimetet, mégpedig azzal a céllal, hogy az év minden napján, huszonnégy órában élő időjárási adatokkal lássák el az ipart és a magánszemélyeket. Alkalmazásuk, a Morecast egy igen sokoldalú, praktikus app, mely Androidon 24, míg iOS-en 141,5 megabájt helyet foglal – bármelyik telón „elfér”.

Hét hasznos funkció és sok-sok beállítás közül választhatunk

A program letöltése és telepítése pofonegyszerű. Indítás után Facebook- vagy Gmail-profillal jelentkezhetünk be, így képeket oszthatunk meg a belső közösséggel az aktuális időjárásról. Miután megadjuk a tartózkodási helyünket, beállíthatjuk, hogy milyen időközönként kapjunk információt a környék aktuális, illetve várható időjárásáról.

Aznapi vagy akár 14 napos előrejelzést is megnézhetünk, és ha fényképekkel szeretnénk segíteni, szórakoztatni a többi felhasználót, azt a Community menüpontban tehetjük meg

Természetesen több települést is kiválaszthatunk világszerte, ha úgy akarjuk, de motorosként inkább arra vagyunk kíváncsiak, elver az eső vagy száraz aszfalton gurulunk-e aznap. Erre is profi megoldást nyújt a program: ha hosszabb túrát tervezünk mondjuk az Adriára vagy csak az ország túlsó felébe, mert ott a legfinomabb a lángos (valami ürügyet muszáj kitalálni, nemde?), akkor az élő radarkép segítségével megbecsülhetjük, milyen időjárás vár majd minket. Ráadásul a Morecast olyan belső navigálással rendelkezik, mely az aktuális meteorológiai viszonyokat mutatja a tervezett út mentén. Persze ezt a funkciót nem szabad egy Waze-hez (ejtsd: véz-hez) vagy más, kimondott navigációs programhoz hasonlítani.

Vajon mikor vegyem fel az esőruhát? Nos, erre választ adhat a radarkép vagy a navigálás funkció

A Morecast ingyenesen használható, cserébe a reklámok helyet kaptak a felhasználói felületen, melyek bár nem túl zavaróak, mégis jobb lenne nélkülük. Szerencsére a prémium verzióban megszabadulhatunk a promócióktól évi 920 forintért cserébe, ami igencsak korrekt ajánlat.

Tapasztalataim szerint mindent könnyen megtalálni használat közben, köszönhetően az egyszerű felületnek, bár a funkciók egy részét most nem részletezem, mert a motorozáshoz feleslegesnek találom. Természetesen ezek sem haszontalanok, de nincs különösebb jelentőségük túratervezés közben.

Pozitív és negatív tapasztalataim Morecast alkalmazással

Kezdjük is a jópontokkal: menüpontok értelemszerűek, remekül átláthatóak, és a legfontosabb funkciók nem igényelnek nagy adatforgalmat – a 100 MB internet hosszú időre elégnek bizonyult. Persze ha a webkamerákat szeretném nézni, akkor már szükség lehet nagyobb csomagra. Szerencsére gyengébb telefonokon is stabilan fut, jómagam egy 2016-os Galaxy J3-on teszteltem, ami mára belassult, ráadásul elavultnak is számít, mégis akadásmentesen ment rajta.

Sokan hitetlenkedtek, mikor januárban azt írtuk: napokon belül 16-18 fok lesz. Akkor is a Morecastre hivatkoztunk, és szinte tizedfokra betalált a jóslat, ráadásul öt-hat napra előre

Negatívumként meg kell említeni, hogy az élő radarkép a legutóbbi frissítés óta primitívebb, amit több felhasználó kifogásolt. További észrevétel, hogy talán lehetnének nagyobb gombok a kezelőfelületen, ami könnyebb kezelhetőséget nyújtana, ha épp rajtam van a motoros kesztyű, de ez már tényleg a kákán csomót keresés tipikus esete…

Csupán havi 70-80 forintért reklámmentes verzióra válthatunk – igazán megéri

Akárhogy is, az apró hiányosságok dacára engem meggyőzött, főleg, hogy többször megmentett már minket az elázástól. A telefon meg úgy is folyton nálam van, ezért egyértelmű, hogy idén a Morecastet használom majd a túrák szervezéséhez.

Kapcsolódó anyag: A hasznos alkalmazások motorosoknak sorozat eddig megjelent részei

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz