Hasznos alkalmazások – V. rész – Vízálló telefonok motorosoknak

Hasznos alkalmazások – V. rész – Vízálló telefonok motorosoknak

- Kategória: Kiemelt cikk

A sorozat korábbi részeiben bemutattunk már hasznos appokat és remek telefontartókat, most pedig jöhet a kirakós utolsó darabja – öt megfizethető, vízálló okostelefon motorosoknak.

 

Talán még sokan emlékszünk a Nokia 3210-re, mellyel akár egész héten mobilozhattunk egy feltöltéssel, évekig használtuk, ráadásul amit az a készülék kibírt, már-már természetfeletti. Sajnos a fogyasztói társadalom igényeinek változásával az ilyen termékek már nem piacképesek, viszont hasonlóan strapabíró, egyszersmind vízálló mobilokból egyáltalán nincs hiány, és ezek ára is egyre kedvezőbb.

Régen minden jobb volt – strapabíró telefonok akkor és most

Elnyűhetetlen Nokia ide vagy oda, a rövidebb élettartamú okostelefonok mára a mindennapjaink részévé váltak, és a térképalkalmazások, időjárás-appok, valamint szó szerint életmentő szolgáltatások révén a motorosoknak is jó szolgálatot tesznek. Ennek apropóján most összegyűjtöttem néhány elérhető árú készüléket, melyek tökéletesen használhatóak a magyar fejlesztésű motoros tartóval/töltővel, ellenállnak a pornak, víznek, azaz tok nélkül is nyugodtan felteheted a kormányra.

Motorozás szempontjából talán a legfontosabb, hogy a teló ellenálljon egy váratlan zápornak vagy pornak, kosznak, ha úgy adódik

A legtöbben megelégednek azzal, hogy a termék dobozán ott áll: IP67, nem tudva, hogy ez pontosan mit is jelent. A nemzetközi IP (International Protection Marking) szabvány szerinti besorolás a készülék külső behatásokkal szembeni ellenállását jellemzi. Ez két számból áll, ahol az első (0 és 6 között) a por és egyéb fizikai hatások elleni védelmét, míg a második (0-9) a vízállóságát mutatja. Tehát az IP67, 68 és 69 telók ugyanolyan strapabíróak, ha porról vagy leejtésről, ütésről van szó, viszont motoron korántsem mindegy, hogy hány percig és milyen intenzitású esőt bír ki – ezt fejezi ki a második érték.

Az IP67 korlátozott vízállóságot jelent, az IP68 például „Víz alatt szinte folyamatosan használható két-három méter mélyen”, míg az IP69K nyomásvédett, tehát gőzborotvával (80–100 bar erősségű vízsugár) is közelről tisztítható

Vízálló mobiltelefonok motorozáshoz, bringázáshoz

Igyekeztem többféle árkategóriából válogatni, de kiszórtam az olcsó, száz dollár körüli mobilokat. Azért kerültek parkolópályára, mert ezek vízállósága és teljesítménye is kevés lehet a motorosnak, aki sokféle programot használ és mindig a kormányon hordja a telót.

Apple iPhone 7

A 4,7 hüvelykes kijelző minősége már nem kiemelkedő az újabb telefonokkal szemben, ám több mint elegendő, és mellette szól, hogy betekintési szöge is nagyszerű. Hátlapján egy 18 megapixeles kamera található, mellyel akár 4K minőségig rögzíthetünk videókat, míg az előlapján egy 7 MP-es kamera, amivel a szelfiket is jó minőségben készíthetjük el.

Különböző tokokkal tovább növelhetjük az iPhone védelmét, vízállóságát

Mindehhez 2 GB memória, variánstól függően 32/128/256 GB belső tárhely, és négymagos 2,34 GHz-es processzor áll rendelkezésre. IP67-es besorolása révén teljesen védett a por ellen, illetve korlátozott ideig bírja a vizet. A gyártó állítása szerint nem lesz baja 0,15-1 méter mély vízbe merítve, így ha menet közben kapunk egy kis esőt, az biztosan nem okoz meghibásodást a már százezer forint alatt elérhető készülékben.

Samsung Galaxy S9

Az IP68-as védelmű készülék még éppen elfogadható árkategóriában helyezkedik el (130-160 ezer forint), 5,8”-os kijelzője pedig bőven elég, tekintve hogy a készülék szélessége az iPhone 7-tel vetekszik. Hátlapi kamerája 12 MP, míg előlapi kamerája 8 MP, így a szelfis képek is olyan minőségűek, melyet bátran megoszthatunk majd ismerőseinkkel. Ezen felül nyolcmagos, 2,7 GHz/1,7 GHz proceszorral, 4 GB RAM memóriával és 64 GB belső tárhellyel vértezték fel, mely 512 GB-ig bővíthető, mindehhez az energiaforrás egy 3000 mAh-s akkumulátor.

IP besorolása alapján nemcsak a por ellen védett, hanem 1 méternél mélyebb vízben is használható, ám dobálni nem kell, hisz nem egy kimondott ütésálló telefonról van szó, így azt javasoljuk, hogy egy vékony védőtokkal együtt illeszd a motoros tartóba.

Caterpillar S41

A CAT öthüvelykes kijelzője nem túl nagy, ám Gorilla Glass 5 védi a képernyőt, ami nagy előny a motorosoknak. A gyártó szerint 1,8 méterről a betonra zuhanva simán egyben marad a készülék, továbbá a MIL-STD-810G-nek is megfelel, ahol komoly hőhatásoknak, ballisztikus becsapódásnak és egyéb szélsőséges teszteknek kell megfelelnie. Kissé idejétmúlt 3 GB memória, illetve a 32 GB-os tárhely, főleg, hogy ez utóbbiból tízet elfoglal az operációs rendszer.

Sajnos kissé túlárazottnak tűnik a Caterpillar – százezer forintért erősebb hardvert is kapni ma már IP68-védelemmel. Ennek dacára jó vétel lehet azoknak, akik „sokat bántják” a telót, mert a CAT igazi strapafon benyomását kelti

Előlapjára 8, míg a hátlapjára 13 MP-es kamerát helyeztek, melyek hozzák az átlagos, elvárt szintet, de ne ezzel nevezzünk fotós versenyekre… A teljesítményét a 8 magos processzor adja (4 x 2,3 GHz + 4 x 1,6 GHz), 5000 mAh-s akkumulátora pedig több mint elegendő lesz arra, hogy az egész napos motorozás alatt fotózzunk, futtassuk például az RBiker-t, és ezek után még maradjon benne szufla.

Blackview BV5500 Pro

Középméretű, 5,5”-os kijelzőjével már használható, de kézben még nem zavaróan nagy mobil a Blackview. Szerény, 2 GB memóriával és 16 GB tárhellyel rendelkezik (utóbbi természetesen bővíthető), míg 8 MP-es hátsó, és 5 MP-es előlapi kamerája elmarad az itt felsorolt készülékektől, de még elfogadható képeket készít.

Igazi bestseller: 40 rugóért IP68-as, MIL-STD-810G katonai szabványú okostelefont vehetsz – remek ajánlat

Persze kezeljük helyén a dolgot: csoda, hogy 40 rugóért egyáltalán bekapcsol és tényleg ellenáll annak, ha párszor leejted a földre vagy a vízbe.  Mindehhez négymagos, 1,5 GHz-es processzor társul, melynek erőforrása egy 4400 mAh-s akkumulátor, ami a gyártó szerint 18 órányi fényképezésre vagy 31 óra folyamatos telefonáláshoz elegendő. Ebben a kategóriában kedvező ára révén lehet sikeres – igazán nem túlzás érte a 38 és 49 ezer forint közötti összeg.

Ulefone Armor 6E

Bár a távol-keleti gyártó még feltörekvőben van, a teszteken sok jót olvastam róla, ráadásul egy jó barátom is nyúz egy ilyen modellt, mely remekül vizsgázott nála. 6,2”-os képernyője számomra kicsit már túlzás, viszont ha csak motoron használod, akkor ez kapóra jön – könnyebb leolvasni a térképet a jó fényerejű és átlagon felüli méretű képernyőről.

A Ulefone nemcsak a MIL-STD 810G katonai szabványnak, hanem az IP69K előírásainak is megfelel, ahol nagyobb nyomású, kifejezetten forró vízsugárral szemben is ellenállónak kell lennie

Hátlapján 16 + 8 MP-es kamerakombináció trónol, míg az előlapon egy 8 MP-es kamera helyezkedik el, míg a működéshez szükséges lendületet 6 GB memória és 128 GB tárhely biztosítja. Mindezt egy négymagos, 2,1 GHz-es processzor támogatja, amíg csak tart a kraft a kereken 5000 mAh-s akkumulátorban. Szóval, ha szeretnél egy telefont, mely közelharcban is használható, de már nem találod a 3210-et, akkor a 84 ezer forinttól kapható Ulefon jó ajánlat lehet.

Doogee S68 Pro

Ez a versenyző csak azért került be, mert éppen a teszt írása előtt bukkant fel, és sokkoló árral, illetve teljesítménnyel próbált frászt hozni a rivális gyártók mérnökeire. Jókora, 5,9 colos IPS kijelzője 2280 × 1080 felbontású, 8 magos Helio P70 processzor működteti, és bőkezűen szórták a RAM-ot, ROM-ot is a tervezők – 6 GB RAM és 128 GB belső tárhely jutott az S68 Prónak. 21 (f/2,2) + 8 + 8 MP felbontású, tripla hátlapi kamera lövi a képeket, amivel messze kiemelkedik a mezőnyből. Mi több, optikai zoom és 16 MP-s előlapi kamera is jár a pénzedért, emelett NFC, ujjlenyomat-olvasó, IP68-védelem, ütésálló héj és 6300 mAh-s (!) akksi teszi teljessé a képet.

24 W-os gyorstöltés és vezeték nélküli (QI) töltés is adott – ez már tényleg hihetetlen ilyen árszinten

Az Android 9,0 Pie-t futtató, 3 + 1 kamerás, 6 GB/128 GB-s mobil – a fenti riválisokat látva – 110 és 120 ezer forint közé saccolható, de valójában szó sincs erről. Az Árukeresőn jelenleg 94 900 Ft a legolcsóbb találat, de európai raktárakból további vámköltség nélkül csupán 65 ezerért megvehető (ITT akciós éppen), ami több mint jutányos ajánlat egy ilyen készülékért.

Mint láthatjátok, piaci körképünkben arra próbáltunk rámutatni, milyen tulajdonságok alapján válassz vízálló telefont. javasoljuk, hogy ne tévesszen meg a márkanév vagy a szép külső, annál sokkal fontosabb a vízállóság mértéke, a vezeték nélküli vagy gyorstöltés és a hasonló hasznos funkciók sokasága – ezek alapján már könnyebb lesz kiválasztani az ideális társat. Kedves Motorosok! Ti milyen mobilt használtok navigálásra és melyiket ajánljátok a többieknek? Köszönjük, ha megosztjátok velünk!

Kapcsolódó anyag: A hasznos alkalmazások motorosoknak sorozat eddig megjelent részei

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz