Olvasói teszt: „Garmin zümo XT-re váltottam…”

Olvasói teszt: „Garmin zümo XT-re váltottam…”

- Kategória: Kiemelt cikk, Teszt

Robi felfigyelt korábbi videónkra a Garmin új navijáról, a zümo XT-ről. A gondolatot tett követte, és idén márciusban már az új szerzeménnyel rótta az utakat. Most arról mesél, hogy milyen az XT a korábbi TomTom és egyéb készülékekkel szemben.

 

Hogy képbe kerüljünk, miért is vesz valaki csúcskategóriás motoros navit: Robi már gyerekkora óta motorozik, 250-300 ezer kilométert tett meg kétkeréken itthon és külföldön. Jelenleg egy Yamaha XT1200Z Super Tenerével járja az utakat, amiben szintén hatszámjegyű kilométert gyűjtött…

A robogókat leszámítva csak Yamaháim voltak, például két FZ6S és egy FJR1300, ezért nem is lehetett kérdés: az új gép is Yamaha lesz. Aztán kipróbáltam egy nyílt napon a mostani motoromat, és onnan nem volt visszaút… – mesélte Robi a Ténéré történetét

Nem sokat pihen a vas, ugyanis 2016 novemberétől használja, és máris 100 600 kilométert (!) mutat az LCD-s műszeregység. Egyrészt munkájából adódóan sokat járja az országot, s ha teheti, akkor motorral dolgozik, illetve szeret is itthon túrázni, mint mondja „Őrségtől Tiszabecsig” bármerre szívesen indul.

Garmin zümo XT – profi választás motoros túrázóknak

Sokat túrázom, tavaly például egy szál magamban felfedeztem Skandináviát. 21 napon át bolyongtam a Mikulás otthonától Nordkappig, és csaknem 13 ezer kilométert tettem meg. Nem titok, magával ragadott a csodaszép skandináv táj, de a Baltikum természeti szépségeiről is muszáj megemlékeznem, az emberek kedvességéről és a gazdag kulturális örökségről nem is beszélve – vágta rá Robi, mikor kedvenc határon túli célpontjairól faggattam.

Mivel Robi kora tavasszal hozzájutott a vadonatúj fejlesztésű Garminhoz, és immáron több ezer kilométert navigált vele, és most megosztja a motorosokkal tapasztalatait – fogadjátok szeretettel!

„Skandinávia és a Baltikum mellett Albánia a kedvencem. Keresztül-kasul bejártam már, miként Montenegrót, Boszniát is, nyugat felé indulva pedig Tirol és a Dolomitok is örök szerelem”

Éveken keresztül ragaszkodtam a TomTomhoz, megannyit motoroztam a TomTom Rider 400 és 550 Wi-Fi készülékekkel. Elkezdtem keresni az utódot – természetesen a TomTomnál, hogy márkánál maradjak –, de semmi eget rengető újdonságot nem láttam a honlapjukon, ami meggyőzött volna a cseréről. Mint egy égi jel, ekkor belefutottam a Facebookon a Hegylakók Garmin zümo XT videójába, és minél többet néztem, annál inkább erősödött az elhatározás – ez kell nekem.

Hasznos újítás, hogy sokkal könnyebb a pihenőket, megállókat tervezni, sőt ha megadom a motor átlagfogyasztását, akkor az ideális tankolási pontot is kiszámolja helyettem…

Nagy meglepetésemre a tomboló járvány dacára is pár nap alatt megérkezett a csomag, és ahogy kibontottam a dobozt, megnyugodtam. Megannyi kiegészítő, adapter stb. a pakkban, katonás rendben, minden minőségi benyomást kelt, vagyis eddig tetszik. Pillanatok alatt feltettem a motorra, és rögtön két jópontot is szerzett nálam.

„…és akkor belefutottam a Garmin zümo XT videóba…”

Nem tükröződött a kijelző (végre, az a korábbi eszközökön komoly hiba volt!), és olyan a fényes a hátulról megvilágított képernyő, hogy gyakorlatilag soha nincs szükség teljes fényerőre. Csupán az zavar az XT-ben, hogy túl nagy hangsúlyt kapott egy-két biztonsági funkció, például a sebességhatárokra figyelmeztető ikon. Akkor is tolakodóan feltűnik, ha egyébként jó tempóban megyek, nem szabálytalankodom – úgy érzem, ezt lehetett volna szolidabban, kevésbé feltűnően is.

Nagyban megkönnyíti a munkámat, hogy a naponta többször sms-ben, e-mailben, Messengerben stb. kapott címeket most már nem kell egyesével bepötyögnöm. Csak kimásolom a telóról, be a Garminba, és egy másodperc múlva indulhatok is

Nagyon tetszik, hogy rendkívül egyszerű kezelni, tisztán látszik rajta, hogy motorosoknak tervezték. Ennél is fontosabb – és talán ez a legnagyobb fejlődés –, hogy milyen tisztán, érthetően és választékosan jönnek a hangutasítások. A robothangú elődök után nagy meglepetés volt a szépen, artikuláltan ejtett „Kérem, forduljon jobbra!”

Ötletes és hasznos a bejárt útvonal rögzítése, csakúgy, mint a rögtönzött túraszervezésre első osztályú „Retúr” funkció

Legalább ilyen hasznos és fontos, hogy milyen egyszerűen kommunikál a telefonommal. Pillanatok alatt megoszthatóak a túrák, miként a telóról is egy mozdulat „átdobni” a címet, ha nem akar pötyögni az ember. Egyszerűen átgondolt, minőségi, kompromisszummentes eszköz, ahogy azt el is várja az ember.

Így, pár ezer kilométer használat után szinte csak jót mondhatok róla: több tucat hasznos funkciót rejt, mégis átlátható a kezelőfelülete. Emellett nem tükröződő, nagy fényerejű kijelzőt kapott, és az életet megkönnyítő, sok-sok hasznos online szolgáltatás már csak hab a tortán – igazán remek készülék lett az új Garmin zümo XT.

Műszaki adatok – Garmin zümo XT

Méret (Szél. x Mag. x Mélys.): 8,8 x 14,8 x 2,4 cm

Kijelzőméret: 12,1 x 6,8 cm – 13,9 cm képátló

Kijelző típus: Nagy fényerejű, HD, színes TFT-kijelző fehér háttérvilágítással

Súly: 262 g

Akkumulátor/működési idő: újratölthető lítium-ion telep/akár 6 óra (100% fényerővel 3,5 óra)

Vízállóság: IPX7

GPS-vevő típusa: GPS/GLONASS/GALILEO

Beépített memória/memóriakártya: 32 GB/microSD kártyával bővíthető

Térképkezelés: előre betöltött City Navigator Europe NTU 3D-épületekkel és terepviszonyokkal, illetve BIRDS EYE támogatással

Felbontás: 1280 x 720 képpont

Automatikus útvonaltervezés (fordulóról-fordulóra): Igen

Vezeték nélküli technológiák: Wi-Fi/Bluetooth/ANT+

FourSquare POI adatbázis: Igen

TripAdvisor POI adatbázis: Igen

Hangutasítások: Igen

Forgalmi információ (SmartPhone Link): Igen

Élettartamra szóló forgalmi információk: Igen

Sávinformáció kereszteződés előnézettel: Igen

Bluetooth kihangosító: Igen

Sebességhatár kijelzése és értesítés éles kanyarra: Igen

Okostelefono-értesítések: Igen

Wi-Fi térkép- és szoftverfrissítéshez: Igen, 2,4 GHz

Live szolgáltatások SmartPhone Linken keresztül: Igen

LiveTrack jármű módban: Igen

Tokozás típusa: MIL-STD-810

Egyéb funkciók: Kifejezetten motoros útvonaltervezés és tankolásra figyelmeztetés átlagfogyasztás alapján

Forgalmazó: Garmin Magyarország

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz