Olvasói: „Miért kell bűnözőnek beállítani az endurósokat?”

Olvasói: „Miért kell bűnözőnek beállítani az endurósokat?”

- Kategória: Gyorshírek

Kicsit sem értünk egyet Mészáros Erika levelével, már csak a tárgyi tévedések miatt sem, de úgy illik, hogy megszólaljon a másik oldal is. Ha kommentelnél, csak kulturáltan, kérlek…

 

Jómagam nem szeretek motorozni, mert nem érzem magamat biztonságban kétkeréken, de rengeteg olyan ismerősöm van, aki szeret ennek a hobbinak hódolni. (Rendesen papírokkal, rendszámmal, stb.) Most őket szeretném megvédeni, ahogyan én látom ezt a témát.

A szigorú természetvédelmi szabályairól ismert Ausztriában már megoldották a kérdést: több kijelölt endurópálya várja a terepmotorosokat. Más kérdés, hogy aki itthon rendszám nélküli krosszmotort vesz, az vajon költene belépődíjra ilyen pályákon vagy semmi nem változna? (kép forrása: enduro-open.at)

Úgy gondolom (laikusként) az ember két dolog miatt választja a terepmotorozást:

  1. A közlekedési (nem!) kultúra miatt az aszfaltos úton való motorozás egyre veszélyesebb. Ezt most napokig lehetne taglalni, egymásra nem figyelés, KRESZ folyamatos be nem tartása, „kivagyi” magatartás stb. (Én is egy ilyen péniszméregetős kedves ember miatt törtem tk-ra az autómat. Azóta is gyűlölök vezetni, de mindegy, nem ide tartozik.)
  2. Sajnos most már mindenhol annyian vagyunk, hogy egy jó érzésű ember igenis vágyik egy kis magányra, szabadságra, amit nem csak azzal tud elérni, hogy bezárkózik otthon a 4 fal közé, hanem igenis szeretne kint lenni a szabadban (nem rajságból). És ezt történetesen miért ne tehetné meg motorral, miért is lenne kötelező neki gyalogolni? (A gumi pedig azért bütykös, mert terepre való!)

És akkor most jöjjön az a hatalmas természetvédelem!

Meggyőződésem szerint a természetre azok az emberek a legkártékonyabbak, akik képesek még az élő fába is belekötni. Mert jelen esetben erről van szó! Akik karantén nélkül is egész nap a 4 fal között ülnek a gépeik előtt, és mivel ingerszegény környezetben tengetik a mindennapjaikat, a foteljaikban ülve próbálják játszani a mindenhatót és osztani az észt. Most akkor ezeket az embereket is kezdjük el általánosítani, hogy ők is bűnözők, mert a napi szinten általuk termelt elektroszmoggal károsítják az élő világot?! 

Jómagam nem vagyok egy természetjáró. De nekem azt senki ne akarja megmagyarázni, hogy ha egy terepmotoros végiggurul kb. 30-cal egy földcsapáson, legyen az erdőben vagy mezőn, akkor azzal most visszafordíthatatlan pusztítást és megfizethetetlen kárt okoz?? Mert én ilyen endurósokat ismerek! Nyilván van másik véglet is, de mindenhol van.

Forrás: krosszmotorok és endurók az erdőben – bebte.hu

Azon sem kéne rugózni, hogy ez most rendszámos vagy rendszám nélküli járművel történik! Honnan tudod, hogy azt a rendszám nélküli motort egy bizonyos határig nem utánfutóval vitte? Kérdem én, mennyivel nagyobb kárt tud tenni egy rendszám nélküli kétkerekű, mint egy rendszámos?

Én sem értek azzal egyet, hogy olyan helyre behajtsanak az illetők, ahova engedély kell. De akkor itt egy újabb „természetvédelmi” kérdés merül fel a részemről: aki belépési engedéllyel rendelkezik az adott területre, de a belépést ugyanúgy valamilyen gépjárművel teszi meg, akkor ő nem rongálja a természetet? Vagy esetleg valami különleges képesség birtokában van, vagy netán megtanult repülni?

Meglátásom szerint a vadászok, erdészek sokkal jobban tönkre teszik az élővilágot, mint az egy nyomvályon guruló motoros. Szeretném itt felhívni a figyelmet az összes nagy, büdös, több tonnás dízel dögre, amivel közlekednek például egy fakitermelésnél. Ők milyen mélyen „szántják a földet”, tapossák az élővilágot?! Arról nem beszélve, hogy a rendőröknek nem csak a motorosokat kellene ellenőrizgetni, hanem például folyamatosan szondáztassák a vadászokat. Ugyanis én még olyanról nem hallottam, hogy 2, erősen ittas endurós az erdőben egymásnak ütközve halálos balesetet okozott… viszont hány vadászról lehet hallani, hogy ittasan lelőtte társát, stb.

Véleményem szerint a szemetelést sem ezekre a hobbijuknak élő emberekre kellene ráhúzni! Azokat kellene üldözni, akik autóikkal behajtanak az erdő közepére, hogy megszabaduljanak a felesleges hulladéktól. Én nem ismerek szemetelő, állat módjára közlekedő túra motorosokat. Most vagy vak vagyok, vagy szerencsés. De tényleg nem kellene általánosítani és bűnözőnek kikiáltani ezeket az embereket. Ez egy hobbi, egy kikapcsolódás. Nem vagyunk egyformák! (Hála az égnek!) Egyeseket ez kapcsol ki, másokat pedig másféle tevékenység.

Sem a közút, sem az erdei út nem versenypálya – mondták a rendőrök a múlt heti, bárnai baleset kapcsán, melyben motoros és UTV-s ütközött egymással

Nem tudom, hogy az a rengeteg kommentelő, aki a fotelból próbálja irányítani a világot, élt-e már akkor, amikor az oroszok kis hazánkban még itt voltak és kemény lőgyakorlatokat tartottak? Én abban az időben Várpalotán éltem, mégpedig a Tési-dombon, vagyis nem voltam messze a lőtértől. Ezek a lőgyakorlatok sokszor akkora hangrobbanásokkal jártak, hogy azt vártuk, mikor fognak kitörni a lakások ablakai. Arról nem is beszélve, hogy hányszor vitték helikopterrel a vizet, mert sokszor lángokban állt a domboldal a lőgyakorlat következményeként. És lássatok csodát, még mindig van élővilág. Zöldül a domboldal, és állatok is élnek ott. Akkor hol voltatok, Ti, Zöldek, hogy megvédjétek az élővilágot? Növényt, állatot egyaránt!

Bárna külterületén az erdei úton haladt egy férfi 2020. május 24-én 16 óra körül motorkerékpárral, amikor frontálisan ütközött egy vele szemben közlekedő quaddal. A baleset következtében a motort vezető férfi megsérült, majd kórházba szállítás után életét veszítette – írták a rendőrök

Nem akarok politizálni. De sajnos ez az utóbbi pár évben vált divattá, főleg az EU-nak köszönhetően, hogy ilyen szinten elvegyék a szabad ember életterét, és korlátozzák mindenben, hogy ne legyenek egyének. Mindenki egyforma, kiherélt, kanapé huszár legyen, egy virtuális térben. Te, aki ezek közé sorolod magad, aki ha véletlenül kint tartózkodsz és egy hangosabb járműtől már befogod a füledet, és a gyerekedet is erre neveled, Te tényleg maradj otthon!

De ha mindenki ilyen okos otthon a foteljából, akkor szeretném felszólítani ezeket az embereket, hogy inkább azon törjék a buksijukat, hogy egy normális megoldás szülessen erre a hobbi ágazatra, és ne rögtön büntetéssel kelljen fenyegetőzni, illetve elvenni ezektől az emberektől az életterüket.

Kifeszített drót árulkodik róla, hogy itt megelégelték, és barbár módszerekkel próbálták beszüntetni az erdei motorozást. Szerencsére gyalogos túrázók fedezték fel, nyomban szóltak nekünk, mi pedig a park fenntartójának, aki eltávolította az életveszélyes sodronyt

Javasolnám, hogy az erdőben a turista útvonalakból ugyanúgy csapjanak le egy részt, és jelöljék ki az endurósoknak, mint ahogyan például Székesfehérvár belvárosában is megtették, ahogy az autósoktól vettek el egy kis sávot a biciklisek javára. Vagy ha ez zavarná a gyalogosokat (bár megjegyzem az autósokat sem kérdezték meg a bringásokról) akkor hozzanak létre komplett pályákat. De nem fizetősöket, mert az inkorrekt lenne! Ne azon agonizáljunk, hogyan lehetne olyan társadalmi csoportról még több bőrt lehúzni, akik nekünk nem szimpatikusak, hanem adjunk nekik is esélyt arra, hogy szabadon hódolhassanak a hobbijuknak.

Egyébként pedig fogadd el! Deviánsok mindig is voltak, vannak, és lesznek is. És nem csak a természetjáró motorosok között, hanem a Te fajtádban/csoportodban is!

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz