MotoGP: Miért kockázatos Marquez orsóideg-sérülése?

MotoGP: Miért kockázatos Marquez orsóideg-sérülése?

- Kategória: Hírek

Tegnap hatalmasat esett Marc Marquez a jerezi idénynyitón, és most úgy fest, hogy komolyabb a sérülése, mint azt elsőre sejtették.

 

Noha Marquez elsőre a csuklóját fájlalta, az orvosi vizsgálatokon kiderült: felkartörése van, ami egy halandó embernél 6-8 hetes teljes kiesést, és további fél éven tartó, terhelésmentes időszakot jelent. Persze láttunk már csodás visszatérést a GP-ben komoly törések után, vagyis ez nem biztos, hogy hónapokra visszavetné Marquez karrierjét, ám van egy másik sérülése is, ami annál nagyobb gond…

Orsóideg-sérülést szenvedett Marc Marquez

Ma erősítették meg, hogy fennáll az orsóideg-sérülés veszélye, ami nem jó jel, mivel egy motorversenyzőnek ez legalább olyan veszélyes sérülés – vagy még durvább –, mint egy törés. Ugyanis az orsóideg olyan „apróságokért” felel, mint a kézfej mozgatása (gázhúzás) és a középső, a mutató- és a hüvelykujj működése (fékezés).

dr. Xavier Mir szerint az esés első felét megúszta Marquez, ám a sóderágyban nekicsapódó motorja csonttörést, illetve az orsóideg sérülését okozta. Ez most különösen rosszkor jött, hiszen nincs idő lábadozásra: egy hónap alatt négy versenyt rendeznek a MotoGP-ben…

Ezért aztán kettős feladat vár az orvosokra. Egyrészt mielőbb úgy rögzíteni a sérült felkart, hogy az alkalmas legyen az elképesztő terhelés elviselésére, ami féktávon éri a versenyzőt. Emellett muszáj meggyőződniük róla, hogy nem sérült komolyabban az ideg, illetve semmi nem nyomja, befolyásolja az orsóideg működését, ugyanis ez elengedhetetlen ahhoz, hogy tökéletesen működjön Marquez keze.

Jobbulást kívánunk a spanyolnak, és reméljük, hogy mielőbb a pályán láthatjuk!

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz