Hasznos alkalmazások motorosoknak – VI. rész – Motoglobe

Hasznos alkalmazások motorosoknak – VI. rész – Motoglobe

- Kategória: Kiemelt cikk, Teszt

Sorozatunkban körbejárunk és bemutatunk olyan hasznos alkalmazásokat, melyek létezését a XXI. század népszerű vívmányának, az okostelefonnak köszönhetjük. Ezúttal a túrázóknak ajánlott Motoglobe kerül terítékre.

 

Sorozatunk korábbi részében bemutattam nektek az Rbikert, mely ötévnyi fejlesztés után egy kiforrott, ráadásul igen népszerű applikációvá nőtte ki magát. Ennek apropójából most letöltöttem az iPhone-omra egy másik, szintén magyar fejlesztésű alkalmazást, a Motoglobe-ot.

Motoglobe.eu: ahol a végtelen kalandok kezdődnek!

Nos, rögtön az elején be kell valljam, hogy a Motoglobe-nak már 2016-ban nekifutottam egyszer, majd rövid próbálgatást követően inkább az Rbikert választottam.

Ezernyi okból lehet hasznos, ha nap végén visszanézheted, merre motoroztál aznap. Többek között erre is jó a Motoglobe

Az indok egyszerű volt: mindig is jobban szerettem az olyan programokat, melyek átláthatóak és könnyen kezelhetőek, és ilyen téren – nekem – jobban bejött az RB. Most 2020-ban ismét szemügyre vettem a Motoglobe-ot, és örömmel láttam, hogy bizony sokat fejlődött az elmúlt három-négy év alatt.

Kevés helyet foglal, gyengébb telefon is elég a Motoglobe-nak

Az applikáció elérhető Android rendszerre, mely 8,8 megabájt, illetve iOS-re is, melyen 50,5 megabájtnyi helyet foglal. Indítás után a bejelentkezés képernyője fogad, ahol regisztráció nélkül bizony nem mehetsz tovább akkor sem, ha csak kipróbálni szeretnéd az alkalmazást. Belépést követően egyből az útvonal rögzítését választottam, ám ezen felül még további három menü is található, melyek tartalmát ki is fejtem a következőkben.

Szüneteltetésekor tudunk jegyzetet írni az adott pozícióhoz és a weboldalra is feljuthatunk kalandozni…

Értelemszerűen az útirány GPS-es lekövetését és rögzítését tartalmazza. A folyamat közben megjelenő adatok nem különösen hoztak lázba, úgy éreztem, a képernyőt felesleges bekapcsolva hagyjam, csak a telefont meríti jobban. Ezen felül három, vízszintesen elhelyezkedő ikon látható, mellyel fényképezni, jegyzetet készíteni, illetve ránézésre pozíciót lehet megosztani, de én csak tizenöt perc oda-vissza ugrálást tudtam elérni vele. Az ikonra nyomva a weboldalra kerülünk, ahol a Motoglobe funkcióit látod felsorolva. A „Merre szeretnél menni?” menüt választva útvonalat kerestem, amiket persze nem tölthettem le, mert (állítólag) nem vagyok regisztrálva. A „regisztrálok most” helyett kiválasztottam a „később” opciót, ugyanis bejelentkezés lehetőséget nem kínál fel. Néhány percnyi próbálkozás után rájöttem, le kell görgetni a kezdőlapon, ahol lehetőségem van bejelentkezni.

Miután újra le akartam tölteni a túrát, egy hibaüzenetet kaptam, így visszakerültem az applikációba, majd ezt újra és újra eljátszottam.

Mit tagadjam, jómagam ilyenkor már simán letörlök egy programot, hiszen pár perc alatt letölthetek egy másik hasonlót, ami esetleg jobban kézre áll, egyszerűbben működik. Persze itt hajtott a kíváncsiság, hogy alaposan leteszteljem, ezért tovább nyüstöltem, és kiderült, hogy egyszerűbben is elérhetőek mások feltöltései az alkalmazáson keresztül, ám akkor is dobálja a hibaüzeneteket.

Útvonalaim menüpont az alkalmazásban

Elmentett túráinkat itt tudjuk visszakeresni, melyek dátum alapján vannak elnevezve, így a sokadik mentés után már nehéz visszakeresni egy felvételt, és próbálkozásaim dacára sem sikerült új nevet adni nekik.

Mentéseinket egyedül az időpont alapján tudjuk beazonosítani, elnevezni pedig csak feltöltéskor van lehetőségünk

Pusztán a feltöltéskor nyílik esély címet adni a túrának, ráadásul, ha menet közben nem használtad a – fentebb említett – fotózás funkciót, akkor a motorozás közben készült fénykép sem lesz hozzácsatolva, mivel utólag már nincs rá lehetőség.

Közeli helyek motorosoknak

Értelemszerűen a közeli helyek funkciót is tartalmazza az app, de hiába próbálkoztam napokkal később, akkor sem működött, így nem tudok tapasztalatokat megosztani veletek.

Elméletileg van közeli helyek funkció, noha iOS-en, illetve Androidon se tudtam használni

Őszintén: ennyi menü talán egy menzán sincs, de legalább van mit nyomkodni. Itt a profilunkat lehet szerkeszteni, üzeneteinket olvasni, tankolásainkat és szervizeléseinket vezetni. Természetesen a közösségépítés itt is szerepet kapott csoportok, események és megosztott útvonalak keretein belül.

Menüpontok a menüben

Bármelyik menüpontot is választjuk, a weboldalra kerülünk át, ami mobilon sajnos nehézkesen kezelhető a sok kisméretű ikon miatt, ráadásul hibát ír a csoport illetve az útvonal opciónál egyaránt.

Tíz almenüpont – garázsunkban megadhatunk több motort, tankolási naplót is vezethetünk, ha van hozzá affinitásunk. Az útvonalaknál és csoportoknál pedig ez a figyelmeztetés jelentkezik állandóan

Motoglobe – nem rossz, de lehetne jobb

Nos, olyan érzésem van a Motoblobe-bal, mintha egyszerre túl sok funkciót szeretnének a fejlesztők elérhetővé tenni az alkalmazáson keresztül, de ez hibákat, bonyolult kezelhetőséget és nehéz átláthatóságot eredményezett. Noha az alapötlet, hogy rögzítse az útvonalat, az tökéletesen működik, ám mégis azt a benyomást kelti, hogy nem tudják egy a funkcionalitásra összpontosított, stabil alkalmazássá formálni. Hogy ennek mi lehet az oka azt nem tudom, de elképzelhető, hogy kevés időt tudnak szakítani a fejlesztésre. Mindenesetre remélem, egyszer írhatok egy olyan cikket is, ahol az Rbiker komoly ellenfeleként említhetem a Motoglobe-ot, hiszen a versenyhelyzet mindig új fejlesztéseket szül, és így még jobbá válhatnának a hazai motoros appok.

Kíváncsiságképpen letöltöttem az androidos verziót is, és sok új tapasztalatot szereztem. Bár a – fent említett – hibaüzeneteket nem írta ki, mégis a „közelben” vagy az „útvonal letöltése” funkciók ugyanúgy nem működtek, ellenben a már elmentett útvonalakhoz lehetőség nyílt később képet készíteni. Üröm az örömben, hogy a galériából becsatolni itt sem lehetett, pedig igazán praktikus lenne. Fontos az is, hogy úgy tapasztaltam, hogy az Rbikerrel ellentétben itt nem menti a szerverre automatikusan a rögzítéseinket, tehátelvesznek, ha nem töltjük fel őket.

Motoglobe app – letöltés, rendszerigény és tulajdonságok

Követelmények Androidos verzió esetén

Méret: 8,8 Mb

Kompatibilitás: Minimum 4.1-s android rendszer

iOS verziója a cikk élesítésekor nem volt elérhető az App store-ban, így nem tudunk adatokkal szolgálni az Apple termékfelhasználók számára.

Kapcsolódó anyag: A hasznos alkalmazások motorosoknak sorozat eddig megjelent részei

Continental 2019

Facebook Comments