Mi a „pláne” a BMW gondozásmentes láncában?

Mi a „pláne” a BMW gondozásmentes láncában?

- Kategória: Hírek

Lánchajtás, ami a kardánnál is kevesebb törődést igényel? Igen, már ez is elérhető, de egyelőre csak pár típusra.

 

Forradalmi alkatrésszel rukkolt elő a BMW Motorrad: bemutatta az S 1000 RR és XR modellekhez kapható, teljesen gondozásmentes láncot. Maga a lánc és a lánckerék kialakítása – első ránézésre – teljesen hagyományos, még a csapok, X-gyűrűk stb. formájában sincs semmi különös.

Gondozásmentes lánc a BMW-től

Igen ám, de az X-gyűrűn belül itt nem hagyományos kenőanyag óvja a csapokat, hanem ipari gyémántbevonat, amit ráadásul grafit vesz körül, melyet egyébként már évtizedek óta használnak utólag felszerelő „láncolajozókhoz”. A grafit előnye a zsírokkal, olajokkal szemben, hogy kevésbé köti meg a port és más szennyeződéseket, miközben kenési tulajdonságai kiválóak.

Ettől nem lesz számottevően hosszabb a láncszett élettartama, a megoldás előnye sokkal profánabb módon nyilvánul meg. Egyszerűen búcsút mondhat a tulajdonos a lánckenés és -tisztítás procedúrájának, azaz soha nem lesz koszos a motortól. Ez elsőre tán nem tűnik hatalmas áttörésnek, de akinek ragadt már láncspray a világos színű ruhájára az ülés felnyitásakor vagy bármilyen más helyzetben, az pontosan tudja, miről beszélek.

A képek tanúsága szerint az olasz Regina cég segédkezett az egyelőre csak 525-ös méretben elérhető, M Endurance lánc kifejlesztésében, mely felszerelése után végleg elfelejthetjük a ragacsos foltokat a lengőkaron, a faridomon vagy épen a hátsó dobozon. Ha valaki S 1000 RR-t vagy XR-t hajt, szeptembertől rendelhet ilyen láncot a motorjára, és kidobhatja a láncsprayt – többet nem lesz rá szüksége.

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz