Miért és mennyire büntethetnek meg, ha egykerekezel?

Miért és mennyire büntethetnek meg, ha egykerekezel?

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek, Kiemelt cikk

Rövid idő alatt többen is kérdeztétek a hozzászólások között, hogy „Miért büntetik az egykerekezést, ha a KRESZ nem tiltja?”. Muszáj elkeserítenem mindenkit: bizony tiltja, még ha szó szerint nincs is benne 11. parancsolatként, hogy „Ne egykerekezz!”

 

Az ügy apropója, hogy éppen néhány napja csíptek nyakon egy győri motorost, aki 69-cel egykerekezett városban, és így rögtön két kihágásért is felelnie kellett.

Miért és mennyire büntetnek meg, ha egykerekezel?

Nem légből kapott ötlet az egykerekezés vagy bármilyen más „extrém” mutatvány (pl. stoppie, gumiégetés stb.) bírságolása, ugyanis balesetveszélyes helyzetnek számít. Ezt pedig igenis nevesíti a KRESZ (I. rész, harmadik paragrafus): „Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon.”

Győri motoros a Mártírok útján, akit rögtön két szabálysértésért büntettek: gyorshajtás és egykerekezés

Mivel a motoros ötven helyett 69-cel ment, 30 ezer forintos csekket kapott, ám ezzel nem volt vége a történetnek. Még a gyorshajtásbírságnál is többet, kereken ötvenezret kellett csengetnie, amiért pont a traffipax előtt támadt kedve egykerekezni, így egy nyolcvanas lett a végösszeg.

Nemcsak a „lógatás” szabálytalan a KRESZ szerint – a stoppie, a gumiégetés stb. ugyanebbe a kategóriába esik, és hasonló bírságra számíthat, akit nyakon csípnek

Szóval érdemes az egykerekezést pályán, erre szolgáló sulikban gyakorolni, vagy legalább nem a rendőrautó előtt felkapni a motor elejét, ahogy a győri motoros tette.

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz