Vizsgáztak a hazai e-rollerek: 14-ből 12 jármű veszélyes volt, betiltották a forgalmazásukat

Vizsgáztak a hazai e-rollerek: 14-ből 12 jármű veszélyes volt, betiltották a forgalmazásukat

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek

Nagy munka folyt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) műszaki laborjában az elmúlt napokban: azt vizsgálták, hogy mennyire megbízhatóak, illetve veszélytelenek a Magyarországon árult elektromos rollerek és hoverboardok. Lesújtó eredmény született…

 

Céljuk a veszélyes árucikkek kiszűrése és a balesetek megelőzése volt, s a teszt végén úgy tűnik, nem ok nélkül gyanakodtak a mérnökök. Az ITM akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma hat elektromos rollert, nyolc hoverboardot és akkumulátortöltőiket vizsgálta meg.

Sérülésveszélyes kialakításuk miatt a hatból négy e-roller és mindegyik hoverboard megbukott az ellenőrzésen. Utóbbiak közül kettő töltőjéről is megállapították, hogy áramütést okozhat.

Életveszélyes e-rollerek a piacon

Megannyi hibát feljegyeztek a teszten, itt vannak a leggyakoribbak:

  • Éles szélű, sorjás, mozgó részeken vezették át a belső vezetékeket, amelyek így megsérülhetnek, és belső zárlatot okozhatnak. Az egyensúlyozva vezérelhető kétkerekű járművek emiatt menet közben váratlanul leállhatnak, ami rövid úton balesethez, sérüléshez vezethet. meghibásodásuk így zúzódásokkal, végtagtöréssel és egyéb sérülésekkel járhat.

  • Több vizsgált terméknek volt felróható a nem megfelelő, balesetveszélyes szerkezeti kialakítás. Az elégtelen anyagvastagság miatt a roller szára eltört, a hiányos rögzíthetőség miatt a kormány szára levált.
  • A szakemberek találtak olyan elektromos rollert is, amelynek első kerekét sem biztosították kilazulás ellen, fogantyúja pedig nem akadályozta meg a kéz lecsúszását a markolatról.
  • Egyes járművek akkumulátorai mellől elmaradt a hőmérsékletfigyelő eszköz, amely megakadályozná a túlhevülést, a használat vagy töltés közbeni kigyulladást.
  • Áramütést okozhatnak a vizsgált töltők túl vékony vezetékei, valamint az előírtnál kisebb, nem szabványos hálózati csatlakozói.
  • A Mattel és az Akai rollere átment az ellenőrzésen, de például a Qilive, Denver, Motus stb. árusítását betiltották.
  • Akit részletesen érdekel a téma, itt elolvashatja, milyen rollereket teszteltek és pontosan milyen hibákat találtak.
Continental 2019

Facebook Comments

Válasz