CBR-blokkos naked és kategóriaelső robogó a Honda 2021-es modelljei között

CBR-blokkos naked és kategóriaelső robogó a Honda 2021-es modelljei között

- Kategória: Kiemelt cikk

A tavalyi elsöprő arzenál után idén kissé visszafogottabb a Honda őszi modellbemutatója, de azért így is akadnak szemrevaló motorok és robogók.

 

Talán a legnagyobb meglepetés a robogók osztályában, hogy nyugdíjazzák személyes kedvencünket, az általunk is használt SH300i-t, és vadonatúj, 350 köbcentis, eSP+ erőforrással felszerelt SH350i váltja a korábbi modellt. A nagyobb hengerűrtartalom, valamint az átdolgozott szívó- és kipufogócsatorna eredményeként javult az SH és gyorsulása, míg teljesítménye (29 LE) új etalon a kategóriában.

Kívül-belül megújult az SH, és a mérnökök elmondása szerint ez a legerősebb modell jelenleg a kategóriában

Az új SH350i még praktikusabb, egyben biztonságosabb elődeinél, köszönhetően a megújult idomzatnak és LCD-műszeregységnek, valamint az Automatikus Vészvillogónak, az USB-csatlakozónak, a kulcsnélküli indításnak (Honda Smart Key) és a kipörgésgátlónak (HSTC).

Lényegesen nagyobb csomagtérrel és még takarékosabb, környezetbarát  erőforrással érkezik az új PCX125. Nem mellesleg idén ez lett Európában a második legnagyobb darabszámban eladott robogó

Lényeges újítás a szintén modellfrissítésen átesett PCX125 kapcsán, hogy immáron alapáras a kipörgésgátló (Honda Selectable Torque Control – HSTC) a modellen. Az átdolgozott idomzat futurisztikus megjelenést kölcsönöz a PCX-nek, amit csak fokoz az új, nappali menetfényt is magában foglaló LED-fényszóró és az X-alakú hátsó lámpa.

A CB500X-et és a CRF1000L Africa Twint csak átfényezték, viszont az X-ADV és az NC750X tényleg kapott pár fontos műszaki fejlesztést

Az NC750X folyadékhűtéses, 750 köbcentis, soros, kéthengeres teljesítménye 57 LE-re nőtt 600 f./perccel megnövelt maximális fordulatszám mellett. Emellett még sportosabb vezetési élményt nyújthat, köszönhetően a 6 kg-mal szerényebb tömegnek és az első három fokozat rövidebb váltóáttételének.

Jön az új CBR600RR, de egyelőre úgy fest, nálunk soha nem lesz kapható, mert nem teljesíti az EU-s döntéshozók által idén bevezetetett környezetvédelmi előírásokat. Köszönjük, Euro5…

Elektronikus gázmarkolattal társított üzemmódkapcsolója három gyári és egy felhasználó által beállítható menetüzemmódot kínál fel, így a pilóta az útviszonyoknak és vezetési stílusának megfelelően állíthatja be a teljesítményleadást, valamint a gázreakciót a Sport, Rain és Standard menetüzemmódokkal. Mi több, a DCT-erőátvitel fel- és vissza kapcsolásainak időzítése is a kiválasztott menetüzemmódhoz igazodik.

Jó hír az alacsonyabbaknak, hogy jelentősen, 30 mm-rel csökkent az NC750X nyeregmagassága. Nem mellesleg tovább nőtt a vezető előtti, zárható csomagtér, és tanktáskarögzítő került rá

Egyedülálló modellel rukkolt elő a Honda 2017-ben – ez volt az erőt sugárzó, kalandmotoros megjelenésű X-ADV. A típus új, 2021-es változata továbbfejlesztett erőforrással, vázzal, még megnyerőbb külsővel és hasznos felszerelésekkel kerül a szalonokba.

Az NC750X legfontosabb újításai megjelentek az X-ADV-n is, így a teljesítmény 4 LE-vel, 58,5 LE-re nőtt, emellett módosították a váltóáttételeket, finomították a DCT-erőátvitel működését, és – többek között – az átdolgozott váz eredményeként 3 kg-ot faragtak le a modell tömegéből

Az X-ADV-n alapáras felszereltség az új Honda Smartphone Voice Control, mely segítségével vezérelhetjük okostelefonunkat, hívásokat és üzeneteket fogadhatunk, navigálhatunk vagy zenét hallgathatunk. Ráadásul ehhez nem kell elengednünk a kormányt, ugyanis – sisakbeszélőn keresztül – hangutasítással vagy a bal oldali markolaton elhelyezett kapcsolóval adhatunk parancsokat a készüléknek.

A Forza 750-en debütált, és az X-ADV-n is megtalálható okostelefon-csatlakozás vezérlése gyerekjáték, tekintve, hogy minden visszajelzés az 5 colos képátlójú TFT-kijelzőn jelenik meg a vezető előtt.

2021-es motorok és robogók a Honda kínálatában

Idén ugyanis átdolgozták a Neo Sports Café sorozat zászlóshajóját, a CB1000R-t, mely még letisztultabb, minimalista idomzatot kapott és üléshelyzete is sportosabbá vált. Markáns részlet az új, cseppalakú keretbe foglalt, enyhén hátradöntött fényszóró, csakúgy, mint a motor oldalán végigfutó, kisebb, formásabb burkolat és a módosított, meredeken emelkedő segédváz. Tökéletesen illik a formavilághoz az új, összetett formájú, hétküllős felni.

Paint it black? Vagány lett a CB1000R fekete köntösbe csomagolt változata. Ezen egyébként a gyorsváltó is alapáras

Az új CB1000R Black Edition még lenyűgözőbb jelenség, egyedi formavilágát – többek között – a koromfekete köntösbe öltöztetett fényszórókeretnek, légterelőnek, villahídnak, hűtőradiátor-burkolatnak, airboxnak és kipufogórendszernek köszönheti, és egyszerűen káprázatos lett a motor az új, Deep Graphite Black fényezéssel. Erőforrása a CBR1000RR Fireblade-ből származik, igaz, a még kiegyensúlyozottabb viselkedés és spontánabb gázreakció érdekében alaposan átdolgozták a hajtómű üzemanyagellátó-rendszerét.

Nagyban megkönnyíti a mindennapi használatot, hogy mindkét típus (CB1000R és CB1000R Black Edition) okostelefonnal összekapcsolható (Honda Smartphone Voice Control), ötcolos, színes TFT-műszeregységet kapott.

Végre négyszelepes hengerfejet kapott a CB125R, ezzel teljesítménye 15 lóerőre nőtt. Csak azért nem több, mert ennyit enged az EU-s előírás az A1-gyel vezethető motoroknak…

Az A1 jogosítványkategória felső határát súrolja a 2021-es CB125R 4 szelepes, folyadékhűtéses erőforrásának teljesítménye (15 LE), ráadásul az új egyhengeres 1,2 Nm-rel nagyobb forgatónyomatékkal büszkélkedhet, mint elődje. Nem mellesleg ez a világ első 125-ös motorja, amiben szeparált funkciójú, nagy dugattyús (SFF-BP), 41 mm-es csúszószár-átmérőjű Showa teleszkóppárból épült felfüggesztést találunk. A futómű mellett újdonság az LCD-műszeregység, az IMU-alapú, ABS-szel kiegészített, 296 mm-es tárcsára és radiálisan rögzített, négydugattyús nyeregre épülő első fékrendszer is.

Noha idén nincs EICMA, a gyárak így is sorra előrukkolnak az újdonságokkal. Tartsatok velünk, hogy ne maradjatok le a legérdekesebb modellekről – minden nap beszámolunk róla, hogy milyen gépekkel bővül az európai motorpiac 2021-ben.

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz