Változnak a szabályok: tilos az akksisav kiskereskedelmi árusítása

Változnak a szabályok: tilos az akksisav kiskereskedelmi árusítása

- Kategória: Karbantartás, Kiemelt cikk

A hamarosan életbe lépő szigorítás szinte megtiltja a hagyományos, savas akksik árusítását, mivel nem adhatnak el a boltok külön akksisavat (hígított kénsavat), csak előre feltöltött, lezárt akkumulátorokat.

A robbanóanyagok prekurzorainak forgalmazásáról és használatáról szóló új uniós rendelet (2019/1148) szabályozza a kérdést, s hogy ez mit jelent a gyakorlatban, arról az egyik motorosbolt tulajdonosát kérdeztük.

2021-től nem adható el magánszemélyeknek akksisav

Frittmann Péter, a Motoralkatresz.eu vezetője segített eligazodni a körmönfont szövegű rendeletben, hogy pontosan mit is jelent ez a motorosokra nézve.

  • Milyen akkumulátorok értékesítését nehezíti/tiltja meg a rendelet?
  • Röviden azok tartoznak ide, melyeket használat előtt hígított kénsavval kell feltölteni, az idősebb motorosok minden bizonnyal jól ismerik ezt az akksifajtát. Köztudott, hogy csomagolása –  az akkumulátoron kívül – egy külön tartályban savat is tartalmaz. A fent említett, új EU rendelet I. számú mellékletében szereplő felsorolásban a kénsav is szerepel (ha valaki megkeresné: 7664-93-9 CAS-számon). A fenti rendelet hatályba lépése miatt a külön savtartállyal csomagolt akkumulátorok értékesítése magánszemélyek számára nem engedélyezett 2021. február 1-től.
A külön savtartályos akkumulátort értékesítő nagykereskedések kötelesek igazolni, hogy csak viszonteladóknak adnak el ilyen telepet februártól
  • Ezek szerint egyáltalán nem lesznek elérhetőek ilyen telepek?
  • Aki ilyet szeretne, annak azt javaslom, még a rendelet életbe lépése előtt, azaz most januárban szerezze be a savas akkut, mert február 1-től csak úgy lehet árusítani, ha a higított kénsavat már beletöltötték a cellékba és lezárták azokat.
  • Mi a helyzet az önállóan árusított, literes akkumulátorsavval?
  • Mivel ez maga a tiltott anyag, természetesen ez sem árusítható magánszemélyeknek idén februártól.
Mivel felsavazás után már „öregszenek” az akksik, az sem megoldás, hogy eleve így árulják az őket az üzletben. Ha sokat áll a polcon, és nem töltik rendszeresen, utána már nem lesz teljes értékű, s így eladható sem
  • Röviden tehát sok mindent keresztülhúz az új rendelet. Úgy véljük, érdemes mielőbb kikeresni méret vagy típus alapján, hogy milyen telep való az autódba, motorodba, és még januárban beszerezni az akksit. Ez természetesen még felsavazatlanul kerül átadásra, tehát hosszú hónapokig „eláll”, ráérsz nyáron is beépíteni. Más kérdés, miként oldjuk meg februártól, az mindenesetre biztos, hogy nehezebb dolgunk lesz, hiszen sokkal hamarabb öregszenek el a készletek így felsavazva, mint korábban, „nyers” állapotban – foglalta össze Péter a szigorítás várható hatásait.
Continental 2019

Facebook Comments

Válasz