Valentin napra

Valentin napra

- Kategória: Cikkek

A Valentin nap (Szent Valentin nap – nálunk Bálint nap: valens szóból származó “erős, egészséges” jelentéssel) február 14-ére datálódik. Magyarországon kb. csak 10 éve ünneplik. Amerikában és Nyugat-Európában (főleg Angliában) nagyobb hagyományai vannak. Szent Valentin számos mártír szent neve az ősi Rómában (nem biztos, hogy egy vagy akár több szent ünnepli ugyanezen napon), tulajdonképpen nem sok pontos információ maradt meg róla, csak a név és halálának napja.

[wp_bannerize group=”cikkek” limit=”1″]

Mielőtt azt gondolnád, hogy ez a felhajtás a 21. századi nyugati kultúra – és a virágárusok – szüleménye, érdemes átlapozni, honnan is ered a Valentin-nap.

Egy kis történelem
Az egyik 1500 körüli fametszet szerint Claudius Gothicus uralkodása ideje alatt Szent Valentin pap keresztény párokat adott össze és ezért letartóztatták, majd börtönbe vetették. A börtönben pedig az egyik őr vak lányának adta vissza szeme világát a monda szerint (ezért is avatták szentté). Ekkor bármely keresztényeket segítő aktivitás bűnnek számított Rómában. Valentin végül a császárt megpróbálta megtéríteni, amiért először megkövezték, és mivel ezt túlélte, i.sz. 269 körül lefejezték. Egyesek szerint Valentin nap az éppen február 14-e környékére eső egyik pogány vallás kiszorítása miatt jött létre. Tény, hogy 500 körül lett hivatalos a szent ünneplése és Valentinnal kapcsolatos legtöbb legendát Angliában fedezték fel.

valentin nap biker kiss dainese heart
Érdekes, hogy Valentin nap a köztudatban nem csak a “szerelmesek védőszentje”, hanem a lelki betegeké és az epilepsziásoké is. Ugyanakkor népi vonatkozásban Bálint napon választanak párt a verebek és a megfigyelések szerint ha ezen a napon száraz és hideg az idő, akkor bőséges lesz a termés is!

Mit illik, mit lehet?
Általában virágot (vörös rózsát), szíves lufit, aranyos plüssfigurákat vesznek egymásnak a párok és “Boldog Valentin napot!” kívánnak egymásnak ajándék átadáskor. Jellemző még a kézzel készített Valentin jelképeket tartalmazó egyedi kis tárgyak. A férfiak kedveskedhetnek egy hangulat teremtő (gyertyás) romantikus vacsorával a hölgyeknek, ők pedig készülhetnek úgynevezett “bevetős” ruhával az éjszaka közeledtére való tekintettel (pl. szexy fehérnemű). A hölgyek szintén szeretik a gyomrukon keresztül elkényeztetni párjukat (sütnek finom szíves tortát és vacsorát). Az esetét fel lehet dobni illatgyertyákkal, vagy füstölőkkel.

Kifejezetten motorosoknak

Nem igazi a Valentin nap virág nélkül. Vehetünk néhány szál vörös rózsát, komplett csokrot, amennyiben pedig van türelmünk, elkészíthetjük a Kawasaki rózsát:

valentin nap biker kiss dainese heart kawasaki rose

Motoros párunkat meglephetjük a romantikus vacsorán túl valami aprósággal, vagy kevésbé aprósággal a standard meglepetések helyett. Vásárolhatunk kész tárgyat, vagy készíthetünk számára egyedi ajándékot, igazából csak a képzeletünk, esetleg a bankkártyánk szab határt.

Motoros apróság Telefon fityegő, kulcstartó, fülbevaló… Stresszlabda, hátha a benzinkúton kell a spanokra várni Egyértelmű azonosíthatóság civilben is a beavatottak számára Az elhasznált alkatrész is használható, egyedi ajándék készült belőle A használt lánc sem veszett kárba, ez esetben karkötőként funkcionál a továbbiakban Egy ötletes póló mindig bevethető Célzás értékű ajándéktárgy: visszaeső késő vagy…
valentin nap biker kiss dainese heart
Combosabb pénztárca esetén párunk bőrét megvastagíthatjuk egy gyönyörű bőrruhával…
valentin nap biker kiss dainese heart
…a hatás nem is marad el 😉


Continental 2019

Facebook Comments

Válasz