Szigorúbb ellenőrzés vár a motorosokra

Szigorúbb ellenőrzés vár a motorosokra

- Kategória: Cikkek
5

Vannak, akik rajonganak értük, mások félnek tőlük, és olyanok is akadnak, akik őket féltik. Egy biztos, a motorozás tavasztól őszig beszédtéma. A Bama.Hu információi szerint kiemelt figyelmet kapnak idén tavasszal is a motorosok Baranyában.

Még csak egy-két hete van jó idő, alig gurultak ki az első kétkerekűek, már baleset is történt a Mecsekben: március közepén egy fiatal motoros Orfű közelében túl gyorsan hajtott, nem tudta bevenni a kanyart és kisodródott. Az esés során súlyos sérüléseket szenvedett, mentők vitték a kórházba.

Éppen a hasonló esetek elkerülése végett idén gyakoribb ellenőrzéseket tervez a rendőrség a motorosok által gyakran látogatott útszakaszokon.  A Baranya megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint főként a bukósisak használatát, a megengedett sebesség betartását, a hatósági engedély meglétét és érvényességét, a járművek műszaki állapotát, a személyszállításra vonatkozó szabályok betartását, valamint az alkoholfogyasztást figyelik majd.

A legtöbb motorkerékpáros baleset ugyanis azért következik be, mert a jármű vezetője nem az út-, az időjárási- és a látásviszonyoknak megfelelően vezet, és gyakran a megengedett legnagyobb sebességet többszörösen túllépve közlekedik.

Hegylakók különvélemény: nem szerencsés, amikor a komplett jelenségből egy-egy esetet kiragadnak, és ezt próbálják jellemző esetként eladni. Azon a hétvégén, amikor a motoros elcsúszott a mecseki útszakaszon, tucatnyi egyéb motoros baleset is történt, melyeknél szinte 100%-ban a kétkeréken gurulók voltak a vétlen áldozatok. Vagyis amikor ilyen módon kiragadunk valamit, az mindig jó ürügy a kiemelt rendőri ellenőrzésre, de ez az intézkedés a motoros balesetek okait egyáltalán nem szünteti meg.

Miért különösen igaz ez Baranyára?

Pont déli megyénk volt az a terület, ahol a számtalan gyönyörű hegyi útszakasz és a rengeteg nagyteljesítményű motor ellenére, a motorral közlekedők okozták messze a legkevesebb balesetet: alig tizedét mint az autósok, sőt: feleannyi személyi sérüléses baleset kiváltásában voltak felelősek, mint a gyalogosok vagy éppen a kerékpárosok!

Vagyis a “kiemelt figyelem” inkább a személygépkocsi vezetőket, illetve a KRESZ ismeretére nem kötelezett kerékpárosokat valamint gyalogosokat illetné meg – persze tudjuk, hogy egy felhajlított rendszámtábla, vagy egy erősebben világító fényszóró sokkal stabilabb bevételi forrás, mint a szabálytalanul tekergő drótszamár tulajdonosa…

Addig is, míg a közlekedési ellenőrzések arányba kerülnek a vétkes elkövetők kilétével, igyekezzünk szabályosan és biztonságosan közlekedni, ezzel is elősegítve, hogy a negatív jelzők elkopjanak a motorosokkal foglalkozó hírekből.

Continental 2019