R1 koncepció – a kövér hölgy énekel

R1 koncepció – a kövér hölgy énekel

- Kategória: Ajánló, Cikkek, Közélet
0

Tyson Timperley, a Speedconcepts tulaja Milwaukee-ban gondolt egy merészet és megalkotott egy Yamaha R1 blokkal szerelt koncepciómotort – amit egyszerűen csak “Fatty” -nek (Daginak) keresztelt el.

Az USA-ban ez simán felér egy társadalmi fricskával. És hogy, hol születnek a korszakalkotó ötletek? Hát persze, hogy a kocsmában, pár krigli sör legurítása után, késő éjszakába nyúlóan, egy “szakmabéli” motorőrült társaságában zajló beszélgetés során. Így esett ez Timperley-ékkel is, ahol a másik kolléga a “Pufi” leendő tulaja volt. Tíz hónap alatt a spontán elképzelésből kézzelfogható bringa lett.

Első lépésként a szakik fogtak egy használt, donornak szánt Yamaha R1-et, amiből kikapták a blokkot és az első villát. Tyson készített egy vázalapot és kísérletezni kezdett,  míg végül a sok forgács eltakarítását követően egy letisztult, íves vonalú dizájn bontakozott ki.

Fatty vaz
A "Pufi" csontváza - gömbölyded vonalak dominálnak

A merev far ellentétezése képpen a jellegzetes bobber-ülés alá egy rejtett felfüggesztés került. A Ron Davis verseny-hűtő kapott egy üvegszál borítást, ami a matt fényű tankkal együtt karakteres külsőt kölcsönöz a Daginak.

Fatty oldal
Pók szemek, mentőöv hűtőburok

A leömlők a blokk körül illetve az alatt kerültek elvezetésre. A hővédő szalag alatt felsejlő minimális átmérő változás, ami az elölről kúszó csövek és a hátsó-dob kapcsolatára utal, gázadásra brutális hangorkán kitörésére enged következtetni. Előre az eredeti R1 fékek, tárcsák pattantak fel az egész gyári vezetékezéssel – minek változtatni azon, ami működik?

Fatty far
Fatty fara és a medveölő kidörrentő

Ez a koncepció kétkerekű egy utcai gép rendszámmal, persze nem hosszú túrákra tervezve. Határozottan egyedi kinézet jellemzi a Fatty-t – érdekes érzés lehet egy ilyen fitt sportmotor-erőművel szerelt, bogárszemű, kövér hölgyet meglovagolni…

4sr HUngary