Bőrkesztyű belső takarítás

Bőrkesztyű belső takarítás

- Kategória: Cikkek, Karbantartás
1

A kesztyű feladata óvni kezünket motorozás közben a menetszél hidegétől, a bogaraktól, tanya esetén pedig megvédi ezt a bonyolult és sérülékeny testrészt. Közel négy éves a jelenlegi kesztyűm, sérülés még nem érte, de akadt egy kellemetlen tulajdonsága az idő előrehaladtával.

Elkövettem néha azt a hibát, hogy nem teljesen tiszta kézzel húztam fel a bőrkesztyűmet, többször is a földön fekvő lezáró láncot leszedve átvittem a port a kesztyű belsejébe, ami ott beékelődött a belső szövetbe és a bőrbe. Később azt vettem észre, használat után a tenyerem, ujjaim sötétlenek a kosztól, ami valljuk be, nem épp előnyös. Belülről nem tudtam kitakarítani, ezért már el is kezdtem nézegetni az utódát. Közben egy ismerős viccből javasolta, fordítsam ki. Aki látott már egybefüggő karbon protektorral ellátott kesztyűt, ránézésre azt mondaná, hogy nem lehet a visszájára fordítani. Valahogy azonban összerakták ezt a kesztyűt is, a varrások belül vannak, akkor pedig ki is lehet fordítani – morfondíroztam. Vesztenivalóm nem volt, ha nem sikerül a nagytakarítás, akkor másik után kellett volna néznem.

bőrkesztyű tisztitás méhviasz mosás koszos kéz bőrkesztyű tisztitás koszos kéz mosás méhviasz motoros

Gondolataimat tett követte, az alkarra simuló részt gyerekjáték volt kifordítani, a taktikázás ez után jött.  A csukló és a tenyér szakasza már nehezebben ment át a protektoron, amit hajlítgatni nem lehet, de a kisujj felé srégen eltolva a következő rész is átcsusszant rajta. Ekkor következett az ujjak kifordítása, amin puha protektorok vannak, gátolván a könnyű munkát. Egy tollal segítettem nekik megpillantani a napfényt, de utólag fakanalat használtam volna, az mégis csak hosszabb, könnyebb vele dolgozni, nincs rajta éles felület, ami megsérthetné a bőrt.

motoros bőrkesztyű koszos kéz tisztitás mosás méhviaszmotoros bőrkesztyű kiforditás koszos kéz méhviasz

A legtöbb kosz az ujjak oldalán volt, a fehér bőrön, ide szinte beleitta magát. A szöveten kevésbé látszott a szennyeződés, de a mosáskor jött ki onnan is fekete lé bőven. Maga a mosás egy átlagos fürdőszoba mosdócsapjánál történt, langyos vízbe való áztatással, némi folyékony szappan felhasználásával. Beáztattam, bekentem a szappannal, majd egy kis állás után kinyomkodtam a vizet belőle, amit több alkalommal is feketére festett a több éves felgyülemlett kosz. Következhetett a szárítás: alapos öblítés után, ami nedvességet tudtam, kinyomkodtam belőle, majd kiraktam a meleg, de nem tűző napra. Több, mint 24 órán keresztül hagytam száradni, közben nézegettem, mire jutottam. A bőrkabátomnál megfigyeltem, hogy nagyon jól megtartja a parfüm illatát, pedig oda csupán a nyakamról került, így befújtam parfümmel a kesztyűt is. Végül a már ismert tematika szerint haladva visszaállítottam az eredeti, használatra kész állapotot, és bekentem méhviasszal. Az eredmény, ha nem is élesen, de látható kívül is, belül pedig nem fogja meg a kezemet egy darabig újra.

Mosás előtt kifordítva, még mocskosan:

motoros kesztyű kiforditás koszos kéz tisztitás takaritás mosásmotoros bőrkesztyű kiforditás mosás koszos kéz takaritás

Mosás után bolyhosan, és visszafordítva:

motomos bőrkesztyű kiforditás koszos kéz tisztitás mosás méhviaszmotoros bőrkesztyű kiforditás koszos kéz takaritás mosás méhviasz