Kawasaki Z 750: maradhat?

Kawasaki Z 750: maradhat?

- Kategória: Kiemelt cikk, Teszt

Tavaly ősszel megváltam sokat szolgált gyöngyház-fehér Kawasaki ZZR-emtől, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megtudjam, milyen egy korszerű erőgépet birtokolni és hajtani. Ekkor még javában kavarogtak az elképzelések bennem, míg végül megvilágosodtam: naked-et akarok!

A Kawasaki kisebbik Zéje mellett esélyesként tartottam számon az ezres Suzuki SV-t, mert hát egy dögös V2 mellett szó nelkül elsétálni nem lehet. Elérkezett a gépvadászat napja. Sajnos a duplavé nem volt próbaképes állapotban, de mint utólag kiderült, nem is volt ez nagy baj. Rögtön mentünk a második jelöltért, ami igazából a - hirdetés alapján - nem tartozott a nagy esélyeseim közé.

Sokszor van úgy, hogy az ember nem azt kapja élőben, mint amit a képen lát - mint amikor Michael Dougles kézhez kapja a plakáton díszelgő sajtburger tömörített változatát, és géppisztollyal nyomatékosítja fogyasztói álláspontját. Az én esetemben szerencsére mindez fordítva történt. Szerelő cimborámmal szimultán kapartuk fel állunkat a földről, mikor megláttuk a napfényben tetszelgő ezüst Z750-t - felváltva villogott homlokunkon az "Ez ilyen jól néz ki élőben?" neon reklámfelirat.

A külső természetesen, erősen szubjektív: a morcos transformers fej, a Z-re formázott kormánystucni és féklámpa, a zömök, homok-arany betétekkel cizellált blokk és a karcsú far nekem mind bejövős. Az első örömön túllépve alaposan átvizsgáltuk a masinát, meghallgattuk a történetét, és "ami jó az jó" alapon, egyszerűen nem mentünk tovább.

Kawasaki Z750
A fedélzet - Z kormánybefogó, full digit műszerfal

A papírozást követően magázódva kezdtem el barátkozni a gépezettel - éreztem, nem egy kisebbfajta tanya szerény ménesét ostorozom már, hanem a lótolvajlásra szakosodott MacLaury klán két havi zsákmányát.

Kawasaki Z 750 (2004-) - a technika:

Teleszkópolaj villaszáranként: SAE 10W/20 385 CCM
Motorolaj, szűrő nélkül...: 3,1 L. SAE 10W/40
...és szűrővel: 3,3 LITER
Fékfolyadék: DOT 4
Üzemanyagtank mérete: 18,0 LITER
Hűtőfolyadék: 2,9 LITER
Hengerűrtartalom: 748 ccm
Hengerek száma: 4
LE/KW: 110/81
Szelephézag, szívó: 0,15-0,24 MM (hidegen)
Szelephézag, kipufogó: 0,22-0,31 MM (hidegen)
Alapjárat: 1100 +- 50 U/MIN
Tápellátás: Befecskendező
Guminyomás (elöl): 2,5 BAR
Guminyomás (hátul) 2,9 BAR
Gyújtógyertya: NGK CR9EK x 4 db

.

Már az indulást követően felfedeztem, hogy egyáltalán nincs lyuk az alsó tartományban, alapjáratról szépen, egyenletesen tol a gépezet. A típusra jellemzően hat- és nyolcezres fordulat között némi rezonancia jelentkezik, ami a lábtartón és a kormányon át a gép egészén érezni lehet. Kis idő elteltével a Zé sajátjának éreztem ezt a devianciát. Később rá is jöttem, hogy ez egy hasznos funkció, amely azt jelzi, hogy ezt a fordulatot közvetlenül jön a pokol - és ez ki is tart 11 ezerig.

Kawasaki Z750
180 cm feletti testmagasságnál jó szolgálatot tesz a magas kormány

Amellett, hogy a motor teljesen egyben van és gyári állapotában remekül motorozható, szépszerével akadnak fejleszthető elemek. Nekem hosszútávon a sportos ülés keménynek bizonyult, szélvédelem hiányában a száznyolcvanas tempó már erősen kapaszkodós. Ami a  futóművet illeti, az első teleszkóp állítása után egy elég sportos felfüggesztést kapunk utcára. A tükrökkel muszáj kezdeni valamit, mert sajnos a gyári konzollal csak könyökvizsgálónak alkalmasak - egy pár ezer forintos adapterrel azonban kellőképp ki lehet tolni a látómezőt két oldalra. Mehetnek fel a bukásvédelem elemei, az alsó ekeidom, a magasabb plexi, stb. A fejlesztési listám már most hosszabb mint amit a télapónak szoktam írni.

Ja, és a válasz:  naná, hogy maradhat!

Continental 2019

Facebook Comments