Kezdő motoros jogsi: vihetek utast külföldön?

Kezdő motoros jogsi: vihetek utast külföldön?

- Kategória: Macidoktor, Macidoktor válaszai

Mit is jelent a kezdő vezetői engedély? Az adott kategóriában kell tapasztalatot gyűjtenem, vagy bármely járművel megtehetem a két évet?

[wp_bannerize group=”cikkek” limit=”1″]
.

Üdv Macidoki!

Idén kezdtem az A korlátlan jogsit, ami ha minden jól megy, meg lesz jövő Áprilisban. Már vásároltam hozzávaló motort is, mert nyáron szeretnénk túrázni járni párommal. Ugye az A kategóriám friss lesz, viszont a B kategória megvan 12 éve.
Kérdésem, hogy vihetek-e utast, azaz “kezdő vezetői engedélynek” fog-e számítani a jogsim így is, hogy megvan más kategóriára régóta? Ha igen, akkor kénytelenek leszünk párommal külföldön motorozni, úgy tudom ott nem él a kezdőjogsi..

Előre is köszönöm a segítséget: Jani

Akár friss jogsival is túrázhatsz, és két személlyel is, ha előtte volt már kétéves rutinod más kategóriában

Kedves János!
A kezdő jogosítványhoz kapcsolódó 2 éves korlátozás nem az adott kategóriára vonatkozik, így ha B jogsid van már több mint 2 éve akkor vihetsz utast is.  EU-s szabály, tehát kint is ez érvényes.

Üdvözlettel,
Dr. Dózsa Ernő
ügyvéd

Continental 2019

Facebook Comments

14 Comments

 1. Ha viszont nem motoroztál még utassal, érdemes nyugisabb körülmények között szokni egy kicsit, nagyon megváltozik a motor viselkedése az elvándorló súlypont miatt. Még élénken emlékszem, milyen szépen kacsáztam, mikor először indultam neki kettesben 😀

 2. Alvaro megjegyzéséhez még annyit hozzátennék, hogy az utasnak nem árt fejben is a helyén kezelni a pozícióját. 🙂 El kell neki magyaráni, hogy mikor fészkelődhet, hol kapaszkodjon, mit csináljon erősebb fékezéskor, kanyarban…stb., és aztán ezt be is kell gyakorolni. Magától, ösztönösen szerintem nem minden alakul ki. Nem véletlen, hogy páros vezetéstechnikai oktatás is van.

  Ezt a macerát egyszer végig kell csinálni, két ember élete megér ennyi strapát!

 3. Mivel azon eleve kizárt az utasszállítás, valószínűleg nem, de utánakérdezünk.

 4. torijanika

  Én tettem föl a kérdést, nagyon köszönöm a választ! Végre egy egyértelmű és pontos információ! Sajnos eddig bárhol kérdeztem (még rendőröktől is) SENKI nem tudott pontosat mondani! Mégegyszer köszönöm!

 5. Elárulom… EZ egy vizsgakérdés is a KRESZ vizsgán, tehát minden jogsisnak tudnia kellene ugyanúgy, mint a busz-sáv használatát és a kocsisor közti előre gurulást. ;-P
  Nem árt néha nekünk is felfrissíteni a tanultakat.

  1. javits ki ha tevednek, de szerintem NEM vizsgakerdes hogy KULFOLDON vihetsz-e utast kezdo jogsival…

 6. torijanika

  Elárulom.. tavaly Decemberben vizsgáztam A-ból, az oktató külön felhívta a figyelmemet, hogy hiába van 12éves B jogsim, 2 évig csak egyedül mehetek a motorral! Ezért kezdtem kérdezősködni, mert én is másképp gondoltam! 🙂 Szerencsére nekem lett igazam!

 7. torijanika / február 21, 2012 – biztosan megleste az oktatód, ahogy a rutinpályán egykeréken teljesítetted a nyolcasozást, és egyszerűen csak féltette a barátnődet 😉

 8. torijanika

  Kutya: Az a baj, hogy sajnos még a pálya közelébe sem engedtek a tél miatt! Hiába erősködtem, hogy én nem fázom, az oktató meg vegyen föl 2 kabátot, nem bírtam velük! 🙂 Úgyhogy már lerágom a körmömet, hogy legyen márc 1, és kezdhessem! Remélem, hogy az Ecsédi motoros búcsúra már mehetünk!

 9. Sziasztok. Az M kategória nem számít sajna:))

 10. Teljesen igazat adok. Pont ez jutott eszembe a cikk olvasása után. Amikor én vizsgáztam még nem volt ilyen szabály, de nem is volt arról szó, hogy vezethetek B-s jogsival “combos” kis 125-ösöket. Mert ugye ma már azok sem nyalókák. Érdekes, hogy mindent túlszabályoznak napjainkban, máshol meg ilyen “engedékeny” szabályokat hoznak teljesen értelmetlenül.

 11. szerencséd volt, hogy megadta! Nekem az oktatóm a vizsga előtt súgta meg, hogy NEM vészfékezés, nehogy blokkoljon a kerék, mert az bukta. Így még gyorsan, erre is figyeltem.

Válasz