Police.hu: kiemelten fogjuk ellenőrizni a motorosokat

Police.hu: kiemelten fogjuk ellenőrizni a motorosokat

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek

Közismert, hogy a kétkerekű motoros járművel utazók baleseti kockázata átlag feletti. Ennek oka, hogy a motorkerékpárosokat a gépkocsikban jellemző passzív biztonsági megoldások nem védik, így közlekedési baleset esetén testük közvetlen fizikai behatásoknak van kitéve.

[wp_bannerize group=”cikkek” limit=”1″]
.

Az elfogadott uniós álláspont szerint egy motorkerékpáros, illetve segédmotoros kerékpáros halálozási kockázata átlagosan 18-szor(!) nagyobb, mint egy személygépkocsi vezetőnek. A halálozási kockázat mértéke azonban országonként eltérhet. Figyelemmel az Európai Unió új évtizedre szóló közlekedéspolitikai programjára („Fehér könyv”), valamint a hatályos közlekedésbiztonsági előírásokra és koncepciókra („Magyar Közlekedéspolitika 2003-2015” c. program, Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram 2011-2013.), 2012-ben a motoros kétkerekűekre kiemelt figyelmet fordít a rendőrség.  

 

A rendőrségnek a jogszabályokban meghatározott feladatainak megfelelően alapvetően közúti ellenőrzésekkel, valamint preventív intézkedésekkel kell fellépnie a motorkerékpárosok közlekedés-biztonságának javítása érdekében.

A közlekedésrendészeti tevékenységgel, az ellenőrzésekkel kapcsolatban szükséges megjegyezni, hogy az intézkedések elsősorban nem a szankcionálásra, hanem a balesetek megelőzésére irányulnak. A kirívó, durva közlekedési szabályszegések elkövetőivel szemben ugyanakkor elkerülhetetlen a kellő visszatartó hatást eredményező szankciók alkalmazása. Ezt kívánja a többi közlekedő életének és testi épségének védelme is.

A motorkerékpárosok, segédmotoros kerékpárosok által okozott, illetve elszenvedett balesetek megelőzése érdekében 2012. július 2-8., valamint augusztus 6-12. között célirányos közúti ellenőrzéseket tart a rendőrség. Az ellenőrzések során főleg a motorkerékpárosokkal, segédmotoros kerékpárosokkal kapcsolatos közúti közlekedési szabályoknak kívánunk érvényt szerezni, azonban ennek során nem hagyhatók figyelmen kívül más közlekedők által elkövetett szabályszegések sem.

A motorkerékpárosok, segédmotoros kerékpárosok ellenőrzése során az alábbi szabályok megtartására kiemelt figyelmet fordítunk:

 • járművezetői jogosultság (vezetői engedély, illetve megfelelő járművezetői kategória megléte);
 • bukósisak használata;
 • megengedett sebesség betartása;
 • hatósági engedély megléte, érvényessége, a jármű műszaki állapota;
 • hatósági jelzés elhelyezése;
 • személyszállításra vonatkozó szabályok betartása;
 • ittas, illetve bódult állapotban történő járművezetés.

via: police.hu

Continental 2019

Facebook Comments

3 Comments

 1. @Zsé,
  “éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani és a (segédmotoros)kerékpárt hajtó személynek – lakott területen kívül – fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie.

 2. miért érzem úgy, hogy ez csak a pénzre megy? 🙂

Válasz