Motorosrendőrök tanácsai a biztonságos közlekedésért

Motorosrendőrök tanácsai a biztonságos közlekedésért

- Kategória: Baleset-megelőzés, Kiemelt cikk
4

Pár jó tanács, amivel megelőzhetők a szezonkezdésre jellemző incidensek. Érdemes megfogadni őket!

Egyre többen közlekednek motorkerékpárral a közutakon, évről-évre növekszik a motorkerékpárosok száma, s az egy nyomon haladó motoros járművek megjelenése a forgalomban is érzékelhetően teret nyert. A motorosok közúti viselkedése fokozottan áll a figyelem középpontjában, mert az alapján ítélik meg őket, ahogyan az utakon közlekednek – áll a Zaol.hu beszámolójában.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbi baleset-megelőzési jó tanácsokra hívja fel a motorral közlekedők figyelmét:

– A gumik tapadása még nem ideális, főleg a kanyarokban legyenek nagyon óvatosak, és számoljanak a megnövekedett féktávval, illetve készüljenek fel, hogy az éjszakai párafoltok délelőtt is megmaradhatnak, ezért egyik pillanatról a másikra jelentősen csökkenhet a tapadás!

– A téli és tavaszi időszak igénybevételt jelent az aszfaltnak, mert az eső vagy az olvadó hó befolyik az aszfalt réseibe és így megfagy, a táguló víz szétrepeszti a burkolatot. Ebből fakadóan jobb fokozottan figyelni az utakon, mert ott is lehetnek kátyúk, ahol korábban nem voltak.

– Mielőtt az első útra elindulnának, szánjanak időt a motor szemléjére és karbantartására. Ellenőrizzék a gumiabroncsnyomást, az olaj-és hűtőfolyadék szintet, a lánc megfelelő kenését, a teleszkópok szimmeringjeit, a fékeket és a lámpákat.

A motor fajtájától, típusától függetlenül illik – és kell – gyakorolni, hiszen a hosszú tél alatt megkophattak a reflexek

– Szem előtt kell tartaniuk a motorosoknak, hogy elgémberedett tagokkal, ujjakkal nehéz kezelni a motort. A megfelelő, réteges öltözködés és a jó minőségű – lehetőleg feltűnő színű és fényvisszaverővel ellátott – védőfelszerelés nélkülözhetetlen kelléke a motorozásnak és egészségünk megőrzésének. Természetesen protektorok nélkül soha ne induljanak útnak.

– Érdemes forgalomtól mentes parkolóban az alap motoros mozdulatokat gyakorolni, pár kitérést, lendületes megfordulást és irányváltást tenni, hiszen a téli időszakban még a gyakorlott motorosok is elszoktak a motorozástól, kiestek a gyakorlatból!

Balesetmentes közlekedést kívánnak minden motorosnak a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai!