Akikre büszkék lehetünk: Sulkowsky Zoltán és Bartha Gyula

Akikre büszkék lehetünk: Sulkowsky Zoltán és Bartha Gyula

- Kategória: Ajánló, Cikkek, Események, Túra

Sulkowsky Zoltán és Bartha Gyula 1928 és 1936 között 170 ezer kilométert megtéve, 68 ország érintésével egy Harley-Davidson motorkerékpárral körbeutazta a Földet. Világhíres útjuk során számos forrásértékű fényképet és filmfelvételt készítettek vagy kaptak. A DUNA TV mutatta be a róluk készült összeállítást, a Magyar elsők című sorozatban.

 

A nyolc évig tartó túrán a páros pedig kalandok sorával találta magát szembe. Ügyes stratégia, alapos tervezés, kreatív elme: ez volt az alapja e fantasztikus rekordnak.

Zoltán és Gyula, a húszas éveik közepén járó jóbarátok 1927-ben azzal a reménnyel hagyták el az országot, hogy külföldön találjanak munkát, pénzt és boldogulást. Olaszországba utaztak, de a szerencse nem szegődött melléjük: munkára nem, csak hasonló sorsra jutott honfitársakra leltek, akik nagy utazásokról szóló álmokat dédelgettek; többnyire hiába.

Hidvégi János, a Közlekedési Múzeum munkatársa szerint a Milánói Magyar Egyesületben, ahol rendszeresen találkoztak a kint élő, ott dolgozó vagy éppen munkanélküli magyarok – az egylet amúgy egy kisvendéglőt takart –, gyakran fölvetődött „valamilyen nagy utazásnak a lehetősége”. Ocskay Zoltán járműtörténész amondó, hogy Sulkowskyék ott döntötték el: útra kelnek.

Na de mivel vágjanak neki a kalandnak? A vasút több szempontból – például a drágasága miatt – sem jöhetett szóba, a hajó nem az ő világuk volt, tehát valami közúti közlekedési eszközt kellett keríteni. Az autót – az sem olcsó, továbbá nem lehet vele messze jutni – szintén elvetették; maradt hát a motorkerékpár, amelynek működéséhez egyébként abszolút nem értettek. Végül mégis kiválasztották a tervükhöz alkalmasnak ítélt típust: egy Harley-Davidsont. A túlméretezett, rendkívül erős szerkezetű jármű már csak azért is megtetszett az indulásra kész duónak, mert megannyi javítóbázisa volt szerte a világban.

Ők voltak a magyar motoros túrázás igazi úttörői.

Continental 2019

1 Comment

  1. ez szuper 🙂
    gondolom mindannyian egy ilyenre vagyakozunk,legalabbis a fertozottek mint en !
    nekem azert volt szerencsem egzotikus orszagban motorozni,es remelem nem sokan haragszanak meg,de osszehasonlithatatlan elmenyben az a kaosz a felulok es felhuzok Dobogokore uttal.
    bar akinek van egy jo mocija az vegyen erot magan,meg ha neha eron felulinek is tunik es legalabb 1x az eletben csinaljon egy nagyobb turat (2-3 honap)

Válasz