Olvasói: büntethetnek az eltérő gumik miatt?

Olvasói: büntethetnek az eltérő gumik miatt?

- Kategória: Ajánló, Cikkek, Karbantartás
1

Kezdő motoros vagyok, ezért nem tudom, szabályos-e, ha ilyen felemás módon oldom meg a dolgot?

[wp_bannerize group=”cikkek” limit=”1″]

Sziasztok, egy kis segítséget szeretnék kérni gumivásárlás ügyében.

Viszonylag kezdő motorosként (1 éves jogsi, kb 10 000 km) nem nagyon tudom, hogy szabályos-e ha az első illetve a hátsó gumi mintázata eltér egymástól. Ez azért érdekel, mert hamarosan gumit kéne cserélnem,de mivel a hátsó van csak elkopva,az első még jó, anyagi szempontból felvetődött bennem, hogy csak a hátsót cserélném. Konkrétan egy 600-as Banditról volna szó. Jelenleg elől-hátul Diablo Rosso II gumi van rajta.

Előre is köszönöm a választ!

Laci

z1000-hatso-gumi-dunlop

Szia Laci!

A törvény egyelőre nem tiltja, vagyis felteheted, nem büntetnek érte. Az viszont okozhat meglepetéseket, ha a két gumi nem azonos profilú (eltérő márkánál, típusnál ez gyakran megesik), plusz az elsőn – ha mintázata van is – valószínűleg már látszik egy kis autópályaél, vagyis nem lesz olyan harmonikus a vas mozgása, mintha a hátsóval együtt cserélted volna.

Egyszóval lehet, de jobb megoldás, ha párban cseréled, esetleg egy puhább elsőt választva a hátsóhoz, hogy egyszerre kopjanak el legközelebb. Hogy miért is fontos a hasonló vagy azonos első-hátsó abroncs használata, és egyáltalán mire kell figyelni a kerekek kapcsán? A gyakorlati tapasztalatokról és a vonatkozó szabályokról részletesen olvashatsz a Gumis tanácsai sorozatunk első, illetve második részében.