Sikeres műszaki vizsga: van, ami nem hiányozhat

Sikeres műszaki vizsga: van, ami nem hiányozhat

- Kategória: Ajánló, Baleset-megelőzés, Cikkek, Karbantartás
5

Sziasztok! A minap haverokkal beszélgettünk a motor műszakiztatásról és emlitette, hogy kell prizma a rendszámtábla alá.

[wp_bannerize group=”cikkek” limit=”1″]
.

Ez valóban kell, hogy sikeres legyen a vizsga? Eléggé meglepett, én erről még sosem hallottam, pedig benne vagyok a motoros témákban. Nem tudom hogy hogy fogom megvalósitani mert a rendszámtábla csak “lóg” a levegőben és nincs körülötte semmi amire fel tudnám rögzíteni… A másik kérdésem: kellenek indexek is? Mert nekem nincsenek rajta. Én úgy tudom, sőt, azt tanultam, hogy, ha van rajta akkor 4-nek kell lennie és mindnek működnie kell. Végülis a KRESZ-ben is úgy van benne hogy ha nincs index, akkor karjelzéssel kell jelezni a szándékot.

Köszönöm a segitséget!
További szép napot,

Dávid

Szia,

jól mondták, fényvisszaverő prizma valóban kell a motorra, kérhetik a műszakin, sőt a való életben is egy igazoltatáskor. Másrészt, ha előbb nem, akkor az út szélén, sötétben várakozva jól fog jönni, hogy nem marad “láthatatlan” a motor. Javaslom, hogy valamilyen módon oldd meg ennek a felszerelését, már csak azért is, mert a motorokon – ha valóban a szabályokat nézzük – a sár- és vízfelverődést is meg kell gátolni, vagyis a prizmát a pótolandó sárfogóra kell majd rögzítened – máris két hiányzó alkatrészről beszélünk, és itt jön a harmadik. A rendszám szögét most külön ne is bolygassuk…

Az indexek nem csak a műszaki vizsga megléte, hanem a biztonságos közlekedésed miatt is kellenek: nem gondolom, hogy minden egyes előzésnél (főleg nagy tempónál) kiteszed a kezed, amikor kikerülsz vagy megelőzöl valakit. Előbb-utóbb te is rájössz a sárga lámpák fontosságára, ha másból nem, akkor az irányjelzés elmulasztása miatt kapott megrovásból… Az igaz, hogy ha nincs index a motoron, akkor a KRESZ szerint karjelzéssel kell utalnod az előzésre és kanyarodásra. Ez azokra a gépekre vonatkozik, amiket gyárilag nem láttak el irányjelzővel. Az már műszaki kérdés, ha gyárilag volt  irányjelzője, akkor a hiánya már bőven okot adhat a kötözködésre vizsgán.

Szóval prizmát fel, és ha van egy kis pénzed – általában 10-15 rugóból kihozható -, akkor indexeket is dobálj a gépre. Nem a műszaki vizsga, hanem a saját biztonságod miatt. Talán nem kell külön kiemelni, de fontos lehet, hogy a vizsgán a kötelező tartozékokat, így az érvényes elsősegély-csomagot is kérhetik, s egyébként is fontos, hogy ez mindig nálad legyen a motorban. No nem azért, hogy megússz egy csekket, mert ma már nem bírságolnak a hiányáért. Ha viszont egy baleset helyszínére érsz, és elmulasztod a segítségnyújtást – mivel nincs elsősegélycsomagod -, az bőven okot adhat egy méretes büntetésre.