Valentin-nap: nem újkori hóbort

Valentin-nap: nem újkori hóbort

- Kategória: Ajánló, Cikkek, Hírek, Közélet

A Valentin nap (Szent Valentin nap – nálunk Bálint nap: valens szóból származó “erős, egészséges” jelentéssel) február 14-ére esik. Magyarországon nagyjából egy évtizede ünneplik, ugyanakkor Amerikában és Nyugat-Európában (főleg Angliában) nagyobb hagyományai vannak. Szent Valentin számos mártír szent neve az ősi Rómában (nem biztos, hogy egy vagy akár több szent ünnepli ugyanezen napon), tulajdonképpen nem sok pontos információ maradt meg róla, csak a név és halálának napja.

 

Mielőtt azt gondolnád, hogy ez a felhajtás a 21. századi nyugati kultúra – és a virágárusok – szüleménye, érdemes átlapozni, honnan is ered a Valentin-nap.

Egy kis történelem
Az egyik 1500 körüli fametszet szerint Claudius Gothicus uralkodása ideje alatt Szent Valentin pap keresztény párokat adott össze és ezért letartóztatták, majd börtönbe vetették, a börtönben pedig az egyik őr vak lányának adta vissza szeme világát a monda szerint – ezért avatták szentté. Ekkor bármely keresztényeket segítő aktivitás bűnnek számított Rómában, így Valentin végül a császárt megpróbálta megtéríteni, amiért először megkövezték, és mivel ezt túlélte, i.sz. 269 körül lefejezték. Egyesek szerint Valentin nap az éppen február 14-e környékére eső egyik pogány vallás kiszorítása miatt jött létre. Tény, hogy i.sz. 500 körül lett hivatalos a szent ünneplése, és Valentinnal kapcsolatos legtöbb legendát Angliában fedezték fel.

valentin nap biker kiss dainese heart
Érdekes, hogy Valentin nap a köztudatban nem csak a “szerelmesek védőszentje”, hanem a lelki betegeké és az epilepsziásoké is. Ugyanakkor népi vonatkozásban Bálint napon választanak párt a verebek és a megfigyelések szerint, ha ezen a napon száraz és hideg az idő, akkor bőséges lesz a termés!

Mit illik, mit lehet?
Általában virágot (vörös rózsát) vagy ritka, egzotikus növényeket, szíves lufit, aranyos plüssfigurákat vesznek egymásnak a párok és “Boldog Valentin napot!” kívánnak egymásnak ajándék átadáskor. Jellemzők még a kézzel készített Valentin jelképeket tartalmazó egyedi kis tárgyak.

motorcycle-couples

A férfiak kedveskedhetnek egy hangulatteremtő (gyertyás) romantikus vacsorával a hölgyeknek, ők pedig készülhetnek úgynevezett “bevetős” ruhával az éjszaka közeledtére tekintettel, egy-egy merészebb ruhadarabbal vagy fehérneművel feldobva az ünnepet. A hölgyek szintén szeretik a gyomrukon keresztül elkényeztetni párjukat (sütnek finom szíves tortát és vacsorát). Az esetét fel lehet dobni illatgyertyákkal, vagy füstölőkkel.

Kifejezetten motorosoknak

Nem igazi a Valentin nap virág nélkül. Vehetünk néhány szál vörös rózsát, komplett csokrot, amennyiben pedig van türelmünk, elkészíthetjük a Kawasaki rózsát:

valentin nap biker kiss dainese heart kawasaki rose

Motoros párunkat meglephetjük a romantikus vacsorán túl valami aprósággal – vagy kevésbé aprósággal – a standard meglepetések helyett. Vásárolhatunk kész tárgyat, vagy készíthetünk számára egyedi ajándékot, igazából csak a képzeletünk, esetleg a bankkártyánk szab határt.

valentin nap biker kiss dainese heart
Az ötletes ajándék már félsiker 🙂


Motoros témakörben szinte végtelen a lista: spéci telefonfityegő vagy -tok, fülbevaló, hasznos apróságok (thermosál, kulcstartó, mindennapos tárgyak, melyekről párod eszébe jutsz), stresszlabda, ha a benzinkúton kell a spanokra várni, akik mindig késnek… A kopott alkatrész is használható, egyedi ajándék készült belőle, láttunk már dugattyúból faragott hamutálat, tükröt, de ugyanígy készült már láncból karkötő, esetleg egy kisuvickolt, krómozott motorikus alkatrészből irodai kiegészítő.  Egy ötletes, személyre szóló póló vagy pulóver mindig bevethető, de igyekezz – a neten kiszemelt vagy készíttetett holmikat nem árt legalább egy-két nappal Valentin-nap előtt megrendelni!

Continental 2019

Facebook Comments

1 Comment

  1. Ahogy Fleto mondaná; Lári-fári!
    Ennek a valentin-napi marhaságnak semmi köze a szentekhez, a lelki sérültekhez (öööö, ez mondjuk lehet, hogy mégis), kizárólag a negédes-csöpögős-húdenagyonszerelmesvagyokbeléd-haelfelededörihari dologhoz, ahol azért vásárolnak, mert: 1. végre egy alkalom, hogy ismét egy halom teljesen felesleges cuccot vegyünk a “szeretett” párnak, 2: a sok kacatot árulónak legyen egy jó napjuk.
    Sok-sok névnap a naptárban valamely, (többnyire) a katolikus egyház szentjéhez, vagy fontos alakjához kapcsolódik (amennyire én tudom), mégsem ajándékozunk napra-nap felesleges és giccses szarokat egymásnak. Miért nem ünnepeljük fennhangon pl. Szent Kristófot, aki többek között az utazók védőszentje – hiszen szinte mindenki úton van.
    A néphagyományban vannak Bálint-napi momentumok, de az nem egyenlő a valentin-napi bizniszhez, és plázacicás shoppingkényszerhez.

Válasz