Karbantartás: így spóroltam negyvenezret

Karbantartás: így spóroltam negyvenezret

- Kategória: Cikkek, Karbantartás

Először megpróbáltam a legkönnyebb, leggyorsabb módszert választani, ám közben megtudtam: a hazai szakik megint gyorsabbak és nagyságrendekkel olcsóbbak, mint külföldi kollégáik…

 

Ilyen sem történt még. Az egyik túrán a kereszteződésnél arra lettem figyelmes, hogy pár másodperc alatt jókora tócsa gyűlt össze a motor mellett. Gyorsan félreálltam, s a gépről leszállva már láttam is – két kő verődött a hűtőnek, melyek ki is lyukasztották azt, mindezt jó pár száz kilométerre itthonról. Nem éppen rózsás helyzet, mondhatom, de azért nem estem kétségbe. Egy kölcsönmotorral a közeli benzinkútról hoztam ún. hűtőtömítő adalékot meg ioncserélt vizet, ráadásul mire visszaértem, egy helyi (szlovák) motoros srác segítségével le is kerültek az idomok a ZZR-ről.

A fene vigye el... Innen tovább egy métert se, mert félő, hogy hűtőfolyadék nélkül csak még nagyobb lesz a kár
A fene vigye el… Innen tovább egy métert se, mert félő, hogy hűtőfolyadék nélkül csak még nagyobb lesz a kár

Így pár mozdulattal beletölthettem a sűrű elegyet, ami egyből hatott: az addig vígan spriccelő hűtőből már éppen csak szivárgott a víz, így lábon visszajuthattunk vele az onnan negyed órára fekvő szállásra. Mivel a közelben esélytelen volt hétvégén is nyitva tartó szervizt találni, a motort végül hazaszállítottuk – nehogy útközben újra jobban elkezdjen folyni -, majd itthon a hűtőt egyik barátunk segítségével kikapva elkezdtünk alkatrészt keresni. A legolcsóbb külföldi bontók is – szállítással együtt – 40-50 ezret mondtak a bontott alkatrészre, amire le is csaptam volna, ha a többiek nem figyelmeztetnek: az ilyen kis sérüléseket valószínűleg olcsóbban is meg lehet úszni.

A motoros mindenhol motoros - bár semmilyen közös nyelvet nem beszéltünk, az arra járó szlovák motoros azonnal a segítségünkre sietett
A motoros mindenhol motoros – bár semmilyen közös nyelvet nem beszéltünk, az arra járó szlovák motoros azonnal a segítségünkre sietett

Felkerestük hát a Hüllő Kft-t, akik már több tízezer motor és autó hűtőjét mentették meg a kidobástól, ami a költségek mellett környezetvédelmi szempontból sem elhanyagolható mennyiség. Az egész művelet a sok munka miatti várakozással sem tartott tovább 2-3 napnál, és máris visszakaptam a hibátlan, letesztelt hűtőt, ami azóta újra a motorban szolgál. A költségek? A spéci fagyállófolyadékkal együtt is mindössze tízezer forintba került a beavatkozás, vagyis maga a javítás a bontott holmi árának alig tíz százalékát tette ki.

Még szállítás előtt szétkaptuk a gépet, hogy itthon már csak a hűtőt kelljen kivenni belőle
Még szállítás előtt szétkaptuk a gépet, hogy itthon már csak a hűtőt kelljen kivenni belőle

Gyors és minőségi munkát végeztek, ráadásul hihetetlen olcsón. Ha bárkinek hasonló gondja akad, csak ajánlani tudom őket, a Hüllő Kft. dolgozói igazi príma szakemberek – ezúton is köszönöm nekik a gyors segítséget.

Continental 2019

Facebook Comments

10 Comments

 1. Tehát megspóroltad azt a 40 ezret, amiből inkább hazatrélerezték, hogy aztán ki lehessen hansúlyozni a posztban, hogy Hüllő kft.? Értem, tehát Hüllő kft.

  1. Nincs ezzel semmi gond! Ha az ember talál végre egy mindenben frankó szervízt, akivel maximálisan meg van elégedve természetes, hogy örül neki és legalább annyira természetes az is, hogy megosztja tapasztalatát velünk. Főleg, ha van rá megfelelő lehetősége is, lásd itt.

   Amikor nekem az Allianz biztosító telefonos ügyfélszolgálata segített megszüntetni egy közvetítő által elszámolt KGFB-t a motorra és átkötni kedvezőbb díjra én is megdöbbenve tapasztaltam, hogy vannak még rendes emberek, ráadásul egy biztosítónál(!) és boldogan hirdetem, hogy nevezett cég ilyen. Egyszerűen csak mert elégedett vagyok, ilyen egyszerű.

   PS: Egy butuska példa, de példa: Barátom olcsón talált akksit és töltőt az olyan sportkamerájához, mint az enyém (amit mellesleg szintén általa szereztem be). Örömmel újságolta nekem és kérésemre rendelt nekem is belőle. Megkiabáljam érte, hogy bújtatott reklám?! 😉

   1. Félreérted. A tálalás módja a problémás. A példa meg tényleg nagyon-nagyon rossz.

 2. #Powerslave: Mielőtt valamilyen kéretlen reklámnak gondolnád, a cég mit sem tud arról, hogy itt szerepel, ez nem egy hirdetés. Egyszerűen kiváló lehetőség, hogy hozzánk hasonlóan más is spóroljon – mi nagyon örültünk a tippnek, szerintem más is fog.

  Egyébként a trélerezés így is, úgy is adott, nem értem, hogy mire utalsz vele: innen vagy 400 km-re egy harmadik országban, ráadásul hétvégén esély nem volt bontott cuccra vagy bármilyen javításra, a szállításon kívül más szóba sem jöhetett.

  1. Nem lett ez így jó, kérem 🙂

   Viszont találtál egy kiváló piaci rést: nagy kincs lehet arrafelé egy szerviz ilyen helyzetekben 😀

 3. Végül mi értelme volt beleönteni a hűtőtömítő cuccot a gépbe?

  1. Hogy ne a semmi közepén az út szélén, hanem a szálláson várjuk ki a szállítást.

  2. Hogy ne az út szélén, a semmi közepén, hanem a szálláson várhassuk ki a szállítást.

   1. Hirtelen jó ötletnek tűnhet az a hűtőtömítő trutyi, de sajnos több kárt okoz, mint használ. Eltömíti a finom járatokat és kb sosem lehet kimosni rendesen. Még évekkel a használata után is okozhat galibát, amikor az embernek már eszébe sem jut.

    1. sokszor használtuk már mindenféle járművekben, de eddig csak akkor okozott gondot, ha öreg, nagyon sokat futott, vízkőtől egyébként is eltömődött hűtőbe került.
     a kawáé szerencsére nem ilyen 🙂 , itthon kimostuk belőle, és tökéletesen működik.

Válasz