Európa legszebb hágói – a Stelvio és környéke

Európa legszebb hágói – a Stelvio és környéke

- Kategória: Események, Túra

Új cikksorozatot indítunk oldalunkon, amelyben az öreg kontinens legnagyszerűbb hágóit szeretnénk nektek bemutatni. Nem csupán ötleteket nyújtunk egy kellemes, tartalmas motoros kalandozáshoz, hanem egy komplett túraleírást nyújtunk át útvonaljavaslattal, szállások elérhetőségeivel és fontos tudnivalókkal, hogy te is vérbeli Hegylakóvá válhass!

 

Az első részben az egyik legkedveltebb célponthoz, a magyar határtól alig hatszáz kilométerre található Stelvio-hágóhoz kalauzolunk el.

A Passo dello Stelvio (németül Stilfser Joch) a maga 2757 méteres tengerszint feletti magasságával Olaszország legmagasabb, egyben Európa második legmagasabb aszfaltozott, gépjárművel járható közúti hágója. A hely rendkívül népszerű a magyar motorosok körében is, mivel viszonylag közel van és páratlan természeti szépsége lenyűgöző élményt nyújt.

A motorosok Mekkája a nemzetközi jelentőségű SS38-as számú olasz főúton húzódik, Bormio városát köti össze Prato allo Stelvióval
A motorosok Mekkája a nemzetközi jelentőségű SS38-as számú olasz főúton húzódik, Bormio városát köti össze a Prato allo Stelvióval

Sietsz vagy gyönyörködsz?

Kétféle útvonalajánlatot adunk, hogy motorja típusától és saját stílusától függően mindenki eldönthesse, melyik a szimpatikusabb. Kiindulási pontnak mindkét esetben Budapestet vesszük, s elsőként a gyorsabb és kényelmesebb autópályázást vesszük át.

Ehhez az M1-en indulj el Győr, illetve Bécs irányába, a hegyeshalmi átkelőhely után Ausztriában az A4, majd A1 autópályán folytasd az utat! Az aszfaltcsíkok felfelé ívelve átvezetnek Németországon, majd ismét osztrák földön találod magad egészen a célig. Az út ilyen módon összesen 879 kilométer hosszú, ebből 785 kilométer autópálya. Az utazás időtartama bő nyolc óra, plusz a pihenők, vagyis egy hosszúra nyúlt nap alatt teljesíthető. Ha belevágnál, térképes útvonalat ide kattintva találsz.

Aki viszont már az odaútját is izgalmassá szeretné tenni, annak azt javasoljuk, válassza a kisebb, kanyargósabb, alsóbbrendű utakat, átszelve Ausztria és Olaszország csodaszép, hegyes-dombos tájait. A hazai szakaszt ez esetben is tudd le mihamarabb az autópályán, majd az A4-esről rögtön Neusiedl am See Pandorf lehajtónál térj le balra, és vágj keresztül az alpesi hangulatot árasztó, mesés tiroli tájakon. A kanyargós út hegyeken ível át, keresztül visz a Gesäuse Nemzeti Park területén, elhaladsz majd a Wolfgangsee és a Fuschlsee mellett, tehát egy izgalmas útban lehet részed. (Ez az útvonal részletesen itt látható.)

Ez így összesen több mint 900 kilométer, amelyből mindössze 196 kilométer autópálya, időben pedig közel 16 órát tesz ki, mivel a városokra és a hegyekre jellemző, szigorú sebességkorlátozások csaknem megfelezik az átlagtempót. Ám amennyiben a látvány és az élmények szerelmese vagy, érdemes ezt választani, hiszen pont ezek kárpótolnak majd a hosszabb menetidőért.

Lenyűgöző természeti kép tárul elénk a hágó egész területéről. A környéket különleges szépségeinek védelme érdekében nemzeti parkká nyilvánították
Lenyűgöző táj tárul elénk a hágó egész területéről. A környéket – különleges szépségeinek védelme érdekében – nemzeti parkká nyilvánították

Magát a hágóút kezdetét általában a Ponte di Stelvio nevű hídtól számítják. Az út innentől több hangulatos településen halad át. A Gomagoinál kezdődő szakasz egy ideig még viszonylag enyhe kanyargású, majd Trafoi után kezdődik az igazi kihívás – számos hajtűkanyaron keresztül kígyózva jutsz fel az Ortles csúcs tövében fekvő Passo dello Stelvióhoz.

A nyugati hágóút, a Westrampe bal oldalán, 2503 m magasságban csatlakozik be a svájci Santa Maria településből induló Umbrail-hágó. A Stelvio ugyanezen szakaszán, valamivel lejjebb több rövidebb alagúton haladhatsz keresztül.

Az út északkeleti szakaszán 48, összesen 60 számozott hajtűkanyar vár rád a hágó nyomvonalán
Az út észak-keleti szakaszán 48, összesen pedig hatvan számozott hajtűkanyar vár rád a hágó nyomvonalán

A hágó meglehetősen nagy területen fekszik, de az infrastruktúrája korántsem teljes. Az úton például kétirányú forgalom van, de felezővonal nincs, erre mindenképpen fordíts figyelmet a közlekedés során. Nagy felületű parkolóállások találhatóak végig a hágó területén, valamint sok éttermet, kávézót és szállodát találhatnak itt a pihenni vágyók. Számíts rá, hogy fent a hágón viszonylag hűvös van! A napi maximum-hőmérséklet augusztusban például 18-19 fok körül alakul, de a magasságtól függően ez sűrűn változhat, így lehetőleg jó minőségű, többrétegű túrakabáttal készülj, ami sokféleképpen variálható a környezeti feltételeknek megfelelően.

Tudtad-e?

– A Stelvio legnagyobb emelkedése észak-keleten 15 %, dél-nyugaton 12 %, átlagosan 7,4 százalék. Ez nagyon magas értéknek számít, összehasonlításképp a német autópályák emelkedése legfeljebb 4 %, az Egyesült Államok főútjainak emelkedése pedig nem lehet 6 %-nál több.

– Több rekord is fűződik a helyhez, így például a Stelvión található a Banca di Sondrio fiókirodája, ami Európa legmagasabban fekvő banki pénzváltóhelye és kártyaautomatája. Az Alpok legmagasabban fekvő kápolnája is itt van.

A rekorder - Jézus Szíve kápolna a hegy csúcsán (Kép forrása: Foto: AT, © Peer)
A rekorder – Jézus Szíve kápolna a hegy csúcsán (Kép forrása: Foto: AT, © Peer)

– A hágó svájci-olasz határt érintő pontján helyezkedik el a Dreisprachenspitze, azaz a „Háromnyelvű csúcs”. Neve onnan ered, hogy az olasz, a német és a rétoromán nyelvterület határán fekszik.

Nem csak motorozás

Aki szereti a történelmet, annak feltétlenül érdemes felkeresni az Österreichisches Drahthindernis am Scarluzzo mit Artilleriestellung im Fels, 1914-1918 elnevezésű emlékhelyet, amely az I. világháború áldozatainak állít mementót. Akkoriban ugyanis ez a hegy az Osztrák–Magyar Monarchia és Olaszország közötti határ egy stratégiailag fontos helye volt, kiváló rálátással a Stelvio- és a távoli Reschen-hágóra is, ezért a háború kezdetén az olaszok nyomban be is vették, de 1915. június 4-én az osztrák csapat visszafoglalta, s a háború végéig az ő kezükben is maradt. Még napjainkban is megtekinthetők az egykori hadi állások rommaradványai.

A hágó keleti feljáróútja, az Ostrampe 12 százalékos emelkedésű
A hágó keleti feljáróútja, az Ostrampe 12 százalékos emelkedésű

A Stelvio-túra várható költségei

  • Autópályamatricák

– Magyarországon a 10 napos útdíj motorkerékpárra 1470 forint, Ausztriában 5,1 euró. Ott még kötelező felragasztani a tényleges matricát, amelyet a nyugat-magyarországi benzinkutakon vagy a határátkelőhelyeken szerezhetsz be.

– Németországban az autópályák használata ingyenes.

– Olaszország autópályáin fizetőkapus rendszer működik, ami azt jelenti, hogy az előbbiekkel ellentétben szakaszokra oszlik a fizetési kötelezettség, a megtett út függvényében kell fizetni. Vannak zárt (ahol előre kell fizetni) és nyitott (fizetés utólag) szakaszok. A városok körüli gyűrű itt is jellemzően ingyenes. Számos olyan út van, amely nagysága alapján autópályának tűnik, de mégsem az, így érdemes figyelni.

  • Üzemanyag

Ausztriában 1,117 Euró egy liter 95-ös benzin, ez kb. 345 forintnak felel meg.
Olaszországban egy kicsit több, 1,466 Euró ugyanez, kb. 454 forint.

Felfelé kerekítve, 1000-1000 kilométerrel (oda-vissza), 400 forintos benzinárral, 6,5 literes fogyasztású motorral számolva 52 000 forinttal számolhatunk benzinköltség gyanánt.

Szállástippek a környéken és az útvonalon

Az árak széles skálán mozognak, de általánosságban elmondható, hogy két főre, éjszakánként körülbelül 50-60  eurótól bérelhetünk szállást különböző hotelekben vagy szállókon. Ha ketté szeretnéd osztani a távot, a körülbelül fele távolságban elterülő Bad Ischl ideális pihenőhely lehet. A Jugendgästehaus Bad Ischl-ben például már 70 eurótól foglalható szoba. Ennek előnye, hogy a városközpont közvetlen közelében található, de találhatóak még olcsóbb szállások is, mint például ez a fogadó fejenként 21 euróért.

Ha a hágó közelében pihennél meg, jó áron foglalhatsz szobát a Hotel Krone Coronában, Glorenza településen, a Stelvio Nemzeti Park közvetlen szomszédságában. Még közelebb van a Hotel Stilfershof, amely húzósabb árfekvésű, de álomszép környezetben helyezkedik el. Alternatív megoldásként szóba jöhet a magánszállások, kiadó szobák és házak felkutatása is. Konkrétan a Stelvión ilyet aligha találsz, de 40-50 kilométeres közelségben már annál több akad, s a közkedvelt Airbnb-szolgáltatás segítségével 20-22 euró/fő/éjért saját, önálló házban szállhattok meg.

Sebességhatárok

Ausztria és Olaszország szabályai nagyon hasonlóak, s csaknem megegyeznek a hazaiakkal – autópályán 130, autóúton 110, lakott területen 50 kilométer/óra a megengedett legnagyobb sebesség, míg országúton Olaszban 90, Ausztriában pedig 100 a limit.

Érdemes betartani ezeket, mert Ausztriában szigorúan veszik a gyorshajtást, de csekély, pár százalékos túllépésért még ott sem feltétlenül jár csekk, ráadásul az ottani rendőrök az ésszerűség elve alapján büntetnek (például más megítélés alá esik, ha a városon kívül hajtasz kicsit gyorsabban, mint ha egy óvoda mellett). Az alagutakban száguldozásra, illetve az útépítések melletti korlátozások betartására igencsak „harapnak” – 25-30 km/órás túllépésért simán kipostázzák Magyarországra a 100-120 eurós bírságot.

Olaszországban rengetegen használnak motorkerékpárt és robogót, de az autósok nem mindig figyelnek kellően a kétkerekűekre. A közlekedés híresen kaotikus, bár ez inkább az ország déli részére jellemző, északon egy fokkal jobb a helyzet. Mindenesetre érdemes lendületesen, de nagyon figyelmesen vezetni. A sebességhatárok betartására itt is nagyon figyelnek, és a büntetési tételek hasonlóan magasak, s ezen túlmenően a parkolási szabályok megszegését is szigorúan büntetik – a kisebb kihágásokért is 40-50 eurós csekk jár.

Egy három-négy napos hosszú hétvége ideális programja lehet egy jó kis kanyargás a hegyekben
Egy három-négy napos hosszú hétvége ideális programja lehet egy jó kis kanyargás a hegyekben

A végére is hagytunk egy kis csemegét, mégpedig egy-egy alternatív visszautat, hogy még több kilométert a felfedezéssel tölthess. Ha szeretnéd haladósra venni, akkor indulj délnek a 38-as úton, majd haladj Brescián, Veronán és Velencén át az A4-es, majd A1-es pályán, végül pedig idehaza az M7-esen – ez sok látványos várost érintő, s így megállásra csábító, de idő hiányában mégis gyorsan letudható útvonal. Szintén gyors, de élvezetes lehetőség, hogy újra áthajtasz a Stelvión, onnan Bolzano felé fordulsz, majd az A10, A2, A9, A5 és M7 autópályákon keresztül jutsz el Magyarországra.

Jó tervezgetést és jó utat mindenkinek!

Continental 2019

Facebook Comments

2 Comments

  1. Szakács Gergely Attila

    Jó kis leírás! : ) Még egy útvonalat ajánlok, amit mi jártunk be. Graz fele autópályán, innen könnyen le lehet térni egy-egy kanyargósabb Alsó-ausztriai utat (pl. Lavamündnél). Lienzben szálltunk meg. A Grossglocknert innen egyszerű bejárni, illetve 3-4 óra alatt el lehet érni a Stelviora is. Az olaszokhoz ne augusztusban menjetek, akkor mennek a legtöbben szabadságra, főleg a hegyekbe indulnak és csak lépésben lehet haladni a rengeteg lakókocsi miatt.

  2. Pingback: A motorosok kedvenc útjai - V. rész - Stelvio - Hegylakók

Válasz