GumiGuru: érdemes drága gumit venni Busára?

GumiGuru: érdemes drága gumit venni Busára?

- Kategória: Gumiguru
0

DOT-szám? Helyes guminyomás? Eltérő méretek? Minden kérdésre válaszolnak az R17.hu szakértői, Szabó Roland és Soltész Norbert!

Szeretnél Te is kérdezni tőle? ITT megteheted – Hamarosan jelentkeznek a részletes, mindenre kiterjedő válasszal!

KÉRDÉS

Kedves Gumiguru! A következő a kérdésem: gumi vásárlás előtt állok, s végre találtam egy nekem megfelelőt. A Metzeler Roadtec 01-ről lenne szó. Illetve az ugyanezen típus HWM verziójáról. Nem tudok dönteni, árban drágább kb. 10 000 Ft-tal (párban) a HVM. Kérdésem az, hogy valóban megéri a drágább “GT”-t megvennem? Suzuki Hayabusára szeretném,viszonylag többet megyek kétszeméllyel és sok csomaggali.

Válaszod előre is köszönöm. (M. Gergely)

VÁLASZ

Kedves Gergely! A Hayabusa alapvetően nem a kimondottan nehéz motorok kategóriáját képviseli, viszont a Te felhasználásodban már-már el lehet gondolkodni a “GT” verziós abroncsok használatán, hosszabb távon a tartósság szempontjából nyerhetsz vele, viszont a konkrét esetben ellenzem ezt. A HWM specifikált Roadtec01 egy speciális felépítésű gumi, mely kifejezetten a nagy súlyú motorkerékpárok részére lett kifejlesztve, és mint tudjuk a te motorod nem egy pille könnyű gép, de nem is venném egy halmazba a K1600GT-vel vagy egy FJR1300-zal.

A Busa nem arról híres, hogy kímélné a gumikat, de a tömege nem elsődleges szempont

Hayabusa? Jó lesz a sima Roadtec 01!

Úgy gondolom, hogy még ilyen terhelés esetén sem szükséges ezt a verziót használnod a Busán, hisz amennyiben egyedül mész vele, érezhetően merevebb lesz a motor és elrontja azt az érzékenységét amit a sportmotor mivoltából fakad. Ezt mindenképp elkerülném, és a normál verziós gumit szerelném fel, azzal sokkal jobb lesz a motor. Sőt továbbmegyek, a motor összterhelhetősége nem haladja meg az abroncsok maximális terhelési értékét, így ebből a szempontból sem érzem szükségét a HWM jelölésű guminak. Ennél a típusnál szerkezeti eltérések vannak, melyek létjogosultsága csak valóban 4-500 kg-os összsúly esetén érezhetőek. Maradj a normál Roadtec 01-nél, abban biztosan nem fogsz csalódni.