Olvasói: őszintén, van értelme a gumiápolóspray-nek?

Olvasói: őszintén, van értelme a gumiápolóspray-nek?

- Kategória: Gumiguru
3

DOT-szám? Helyes guminyomás? Eltérő méretek? Minden kérdésre válaszolnak az R17.hu szakértői, Szabó Roland és Soltész Norbert!

Szeretnél Te is kérdezni tőle? ITT megteheted – Hamarosan jelentkeznek a részletes, mindenre kiterjedő válasszal!

KÉRDÉS

Kedves Gumiguru! A következő a kérdésem: Novemberben amikor leraktam a motorom tudatlanságból, nemtörődömségből, hanyagságból befújtam gumiápoló sprayel vékonyan, majd egy ronggyal elkentem az egész kereken, beleértve a futófelületet is, mind az első és hátsó keréken is. Mire számíthatok tavasszal?

Csúszni fog nagyon? Balesetveszélyes? Lekophat róla a spray? Mit lehet ilyenkor tenni mert még viszonylag újak a gumik és még nem tervezem cserélni.

Köszönöm!

VÁLASZ

Kedves Érdeklődő! Személy szerint nem látom sok pozitív vonzatát a gumiápolóspray használatának. Egy motorgumi élettartama sokszor igen rövid, még egy túraabroncs esetén is 1-2, legfeljebb három szezonról beszélünk. Persze egyénenként eltér a futásteljesítmény, de a motorok gumijai nem a tartósságukról híresek. A gumiápolóspray többsége szilikon alapú, amit valószínű jól ismer mindenki: csúszik.

Gyümölcsillatu tyre shine 😍

Ecsegi Szandra (@ecsegiszandra) által megosztott bejegyzés,

Semmi esetre sem javasoljuk (és a közlekedési szakemberek sem), hogy a motorabroncsok futófelületére bármilyen fényesítőt, viaszt vagy egyéb anyagot kenj!

Ne kockáztass!

Igen, csúszik, ezért a futófelületet nem szokás ápolni vele, maximum az abroncs oldalfala az ami kezelést igényelhet. Véleményem szerint szezon kezdet előtt érdemes megtisztítani a felületet, valamilyen nem maró anyaggal. Egy forró mosószeres tisztítás megoldhatja a dolgot, utána óvatosan elindulhatunk vele, és szépen le fog kopni a felületről. Mindenképp az első abroncsra érdemes nagyobb figyelmet fordítani, rosszabb következményekkel járhat ha az első abroncs csúszik meg. A jövőben úgy gondolom nem érdemes ilyen sprayt használni.