GumiGuru: Nem találok gumit az Apriliára

GumiGuru: Nem találok gumit az Apriliára

- Kategória: Gumiguru
0

DOT-szám? Helyes guminyomás? Eltérő méretek? Minden kérdésre válaszolnak az R17.hu szakértői, Szabó Roland és Soltész Norbert!

Szeretnél Te is kérdezni tőle? ITT megteheted – Hamarosan jelentkeznek a részletes, mindenre kiterjedő válasszal!

KÉRDÉS

Kedves Gumiguru! A következő a kérdésem: Van egy Aprilia AF1 50 Futura Motorom és Érdekelnének milyen gumiméretek kellenének rá illetve milyen gumit ajánlasz? Jelenleg Pirelli szett van rajta de nem vagyok biztos benne hogy az elelőző tulajdonos rávaló gumikat rakott rá és amúgy is kockára koptak már. Elöl 100/80-16 M/C Hátul 110/70-17 M/C Ami fontos lenne az új gumik kiválasztásánál hogy vizes úton is jól tapadjon és mivel leginkább vidéken járok vele a meglepi poros, koszos útszakaszon is legyen megfelelő tapadása. Köszönettel, Feryx

VÁLASZ

Kedves Kérdező!

Sajnos a motor ritka méretei miatt a prémium kategóriás abroncsok közül nincs igazán lefedettség erre a motorra. Az Mt75-ös Pirellik, amiket készítettek a motor gyári méreteiben, már nincs forgalomban. Egyébként kicsit eltértek a gyári mérettől, hisz az 90/90-16 és 110/80-17, tehát jelenleg egyik méret sem felel meg a gyári homologizációnak. A gyári mérettől való eltérés sok esetben negatív hatást gyakorol az irányíthatóságra, nem is feltétlen javaslom ennek a használatát a továbbiakban.

Gyári abroncs helyett valami mást…

Aprilia AF1

Valóban a gyári szerelésű gumi már nem elérhető,nincs gyártásban. Valószínűsítem ezért is tértek el az új gumi vásárlás során, mert ezekkel a paraméterekkel nem tudtak abroncsot beszerezni. Maximum azt tudom javasolni, hogy elől maradj a jelenleg használt méretnél, a hátsó esetén pedig ragaszkodj a gyárilag előírt méretezéshez, így Continental ContiGO mintázatból tudsz választani, ami megfelel az elvárásoknak.