Jön az egynapos autópálya-matrica?

Jön az egynapos autópálya-matrica?

- Kategória: Hírek
0

Az ötlet jó, de már a megfogalmazásból kiderül: sok az átgondolatlan részlet, és ami napvilágra került, az sem teljesen tiszta…

Z. Kárpát Dániel képviselő nyújtotta be minap javaslatát, melyben az áll: szeretnék elérni, hogy „magyar állampolgárok nagyon nyomott áron, egy napra is tudjanak autópálya-matricát váltani.” Persze ez korántsem ilyen egyszerű: Németországban sem tudták megvalósítani, hogy a saját állampolgáraik számára közvetlenül olcsóbban árusítsák az úthasználatra feljogosító matricát, hiszen ezt azonnal megtorpedózták az uniós képviselők. Ezt nyilván tudja a módosítást beharangozó Z. Kárpát Dániel  is, ezért kérdésre felelve elmondta:

tulajdonképpen nem tesznek éles különbséget magyar és uniós állampolgárok között, de ha magyar benzinkúton vagy mobilszolgáltatónál vásárolható a matrica, akkor azt a magyarok fogják inkább igénybe venni. Ennek persze ellentmond, hogy jelenleg is az úthasználati díjak 55-60%-át külföldi rendszámú járművekre váltják meg hazánkban.

Motorosok is szóba kerültek

Hozzátette: a motorosoknak az autósokkal azonos kedvezményeket adnának, például az egynapos matrica lehetőségét, de az nem került szóba, hogy milyen áron lehetne hozzájutni ehhez. Látva, hogy a jelenlegi konstrukció alig 150 forintra jön ki napi bontásban, nehéz lesz versenyképes és a motorosoknak valóban hasznos csomagot ajánlani.

A hazai rendszer – arányaiban – az egyik legolcsóbb Európában, mármint a motorosok szempontjából. Napi 148 forintért csaknem 1500 kilométernyi autópályát használhatunk szabadon – ennél csak ott olcsóbb a közlekedés, ahol egyáltalán nem kell fizetni a kétkerekűeknek…

Ha sikerül is egy jelképes összeget, mondjuk 4-500 forintos napidíjat elérniük, ami már csak az értékesítési haszonkulcs és az adminisztrációs költségek miatt is esélytelen, az sem korszakalkotó ötlet. Jelenleg ugyanis 1475 Ft-ért tíz napon, ha úgy tetszik, két teljes hétvégén át használhatja az ember az 1500 kilométer hosszúságú úthálózatot, és nem kell minden egyes nap a benzinkúton kezdenie, ha ismét szeretne egy matricát. Mindenesetre kíváncsian várjuk, hogy pontosan mit is tartalmaz a javaslat, és miként szeretnék megvalósítani az egynapos matrica bevezetését.