Második félidő, eredményt hirdetünk… (x)

Második félidő, eredményt hirdetünk… (x)

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek
1

Elérkeztünk a motoros idény második feléhez. Jómagam kicsit másképp is vizsgálom ezt, mint az átlag motorosok, vagy akár a szokásos Facebook-posztok jegyzői… Elmesélem, mit láttam idén nyáron.

Érdekes hullámzás tapasztalható a motorbalesetek számában, sokkal gyakrabban kell ilyenkor, kora ősszel balesetet szenvedett ügyfelek kifizetéseit intéznem, mint például nyár közepén. A sérüléssel járó ütközések szempontjából az idény legeleje és az utolsó harmada a legdurvább minden évben, ez sajnos állandó. Szeretném, ha felkészülne erre mindenki, megértené, miért is a legelső és a legutolsó gurulások a legveszélyesebbek.

Az elmúlt héten hat motorbaleset miatt hívtak ügyfeleim – közeledik a szezon vége…

A balesetet szenvedett ügyfeleim nagyjából 20%-a úgymond „elkottázza”, tehát valós vagy relatív gyorshajtás miatt nem tudja bevenni a kanyart, esetleg nem tartja a megfelelő követési távolságot, így történik meg a baj, vagyis tisztán az ő hibájukból. Kétharmaduknak „segít” egy másik közlekedőtársunk, jellemzően autós, így sérül meg, maradék 20-25%-uk pedig a háztartásban vagy egyéb profán helyeken töri össze magát.

Rekord, mégsem örülünk…

A negatív rekord éppen az elmúlt hét volt, ezért is ragadtam most tollat, hogy mindenki lássa, nem a levegőbe beszélek:

egy hét alatt hat (!) ügyfelem jelentkezett, azaz szinte minden nap volt olyan motorbaleset, amiben könnyebben vagy súlyosan megsérültek.

Mostanra több éves statisztika lapul a fiókomban, amit az ügyfeleim, az ő szokásaik és a többi közlekedő figyelmetlensége „állított össze”. Mindenkit arra biztatok, hogy foglalkozzon saját biztonságával, beleértve a pénzügyi biztonságot is, hogy ha baleset éri, ne maradjon magára, és ne hagyja magára családját. Az eszköz már megvan, csak használni kell – igen Protektor Motoros baleset-biztosításról van szó. Bármilyen elcsépeltnek is hangzik, muszáj megértenünk azt, hogy egy „sima” csukló-, könyök- vagy bokatörés (hogy súlyosabb gondot szándékosan ne említsek) az esetek túlnyomó többségében 3-6 hónapra munkaképtelenné teheti az embert. Ha csak havi 150-200 ezer forintos fizetéssel számolunk, az akkor is közel milliós tétel.

Magam is összeakadtam egy autóssal, s ezután fél éven át mankóztam, s jártam rehabilitációs kezelésekre, de újra itt vagyok, és nyeregben vagyok!

Muszáj megemlítenem, mivel jómagam látom a közlekedés, a motorozás „sötét oldalát”, hogy sajnos idén újabb olyan ügyféllel kellett találkoznom, aki elé kikanyarodtak, még arra sem volt ideje, hogy reagáljon – egy pillanat múlva már a földön feküdt, érezve, hogy nagy a baj, innentől ő is a figyelmetlenség miatt lerokkant motorosok táborát erősíti…

Változik a hozzáállás

Szerencsére egyre többen értik meg, hogy ugyanúgy „kötelező” tartozék az anyagi biztonságot nyújtó szerződés, mint a motor KGFB-je vagy a saját, közvetlen védelmünket szolgáló bukósisak. Mit kockáztatsz, ha megsérülsz, és nincs biztosításod? Sajnos a motorbaleset következményeit személyesen is megtapasztaltam…

Ha Te vagy a baleset okozója, akkor sincs minden veszve, hiszen a biztosítás révén fizethetsz egy szakjogászt, akin sok múlhat – gyakran csak ezen áll vagy bukik az ügy sikere…

Tavaly „volt szerencsém” átesni egy komoly, háromórás lábszárműtéten, miután

magam is összeakadtam egy autóssal, s ezután fél éven át mankóztam, s jártam rehabilitációs kezelésekre. Öröm az ürömben, hogy legalább felkészültem rá – több biztosításom is volt, és nagyon jól jött az a pénz, ami ezekből befolyt, főként, hogy jelentős része el is ment a kórházi, ápolási költségekre.

Gyógytornász, eszközök, a munkából kiesett idő, állandó taxizás, paraszolvencia stb. Ráadásul ezzel még nincs vége – a jövőben lesz egy műtétem, amikor a kosárnyi vasat kiszedik a lábamból. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy ennyivel megúsztam az egészet, s tudom, nap mint nap látom, hogy nem mindenki mondhatja el ezt magáról. Mi az a minimum, amivel nyugodt szívvel ülhetsz motorra?

A kép nem illusztráció, ez a fotó szintén a napokban érkezett hozzám… Számold csak ki, mibe kerül, ha egy ilyen, nem is túl bonyolult sérülés miatt 4-6 hónapra kiesel a munkából!

Szakemberként úgy látom, egy mindenre kiterjedő baleset-biztosítás már elegendő, ez a legalapvetőbb védelmet biztosan ellátja. A Protektor Motoros Baleset-biztosítást éppen azért hoztam létre, hogy a közlekedésben leggyakrabban előforduló sérülések következményeire ideális védelmet nyújtson, és ne zárja ki a motorosokat csak azért, mert kétkeréken közlekednek.

Valamit valamiért!

Személyes biztosításunk mellett a szeretett gépet is megvédhetjük – a Casco révén kapható kártérítésből újra lábra állítható, illetve – ha nagy a baj – lecserélhető a motor, így szezon közepén sem maradsz jármű nélkül. Mi történik, ha egyikkel sem rendelkezel? Muszáj magadnak viselni a lábadozás költségeit és a motorkerékpárban keletkezett kárt, ami – mint fent láthattad – egy pillanatnyi hiba miatt is milliós összegre rúghat, mindezzel szemben pedig a biztosítás havi 2-4000 forintos díja áll. Igen, alig fél tank benzin… Azt mondom hát: ha már megtörtént a baj, legalább a talpra állás legyen gyorsabb és egyszerűbb – a döntés a Te kezedben van.

Ha van bármilyen hiteled, munkaképtelenné válásod esetén a biztosításodból tudod fedezni a törlesztőrészleteidet, s így nem bukod el az ingatlanod, vállalkozásod vagy behitelezett eszközeid! Arról nem beszélve, hogy a motor helyreállításában is segít az összeg…

Röviden tehát mit ajánlok a csekély összegért cserében? Pénzügyi biztonságot, komoly anyagi hátteret, míg kórházban vagy otthon lábadozol, sőt a baleset-biztosítás abban is segíthet, hogy ha nincs cascód, akkor a motort is könnyebben, gyorsabban helyreállítsd.

Javaslom hát, vigyázzatok magatokra és gondoskodjatok a saját biztonságotokról! Ha bármilyen kérdésetek van az alábbi számon, e-mail címen, valamint az űrlap elküldésével is elértek – szívesen segítek!

Csapó Zoltán Zsolt

Info@Motorosbiztositas.hu

Telefon: 06-70-360-2990

Név (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Email (kötelező)

Üzenet

A küldés gomb megnyomásával elfogadod az adatvédelmi feltételeinket. Az adatvédelmi szabályzatunk itt érhető el: https://hegylakok.hu/adatvedelem/