GumiGuru: Muszáj párban cserélnem?

GumiGuru: Muszáj párban cserélnem?

- Kategória: Gumiguru
3

DOT-szám? Helyes guminyomás? Eltérő méretek? Minden kérdésre válaszolnak az R17.hu szakértői, Szabó Roland és Soltész Norbert!

Szeretnél Te is kérdezni tőle? ITT megteheted – Hamarosan jelentkeznek a részletes, mindenre kiterjedő válasszal!

KÉRDÉS

Kedves Gumiguru! A következő a kérdésem: Yamaha TDM 900 motorom van, elöl Bridgestone BT23 gumival, ami új. A hátsoó cseréje hamarosan esedékes lesz. Azt szeretném megtudni, hogy lehet-e felemás gumi a motoron, nekem a Michelin Pilot Road 3 tetszene. Vagy egészségesebb ha egyforma van mindkét keréken, és inkább ne variáljak vele? Felhasználóként inkább az átlagos, mint a profi a jellemző. Köszönöm a választ!

Üdv. Tibi

VÁLASZ

Kedves Tibi! Jogosan teszed fel a kérdést, hogy használhatsz-e eltérő mintázatú abroncsot, és itt hangsúlyoznám ezt a szót, hogy mintázatú abroncsokat a motorodon. A válaszom egyértelműen az, hogy igen, hiszen ezt semmi nem tiltja. Viszont motorgumit érdemes egyformát használni mind a két tengelyen, hisz’ ezeknek lesz tökéletesen egyforma a viselkedésük. Gondolok itt száraz/nedves tapadásra, melegedésre kopási jellemzőkre. Jogosan gondolod most azt, hogy nem eszik ezt ilyen forrón, miért is ne használhatnék én egy másik gumit a saját motoromon?

Yamaha TDM900

Gumicsere? Csak párban!

Jogilag és technikailag semmi nem akadályozza ezt. Érdemes ilyenkor megvizsgálni a két abroncs tulajdonságait, mennyire térnek el egymástól, mik a hasonlóságok. Ehhez elengedhetetlen viszont ismerni ezeket. Nos, azt mondom, hogy az általad választott két gumi elfér egymás mellett, a Road 3 talán minden körülmények között jobban teljesít. Átlagos felhasználás mellett viszont ezeket a teljesítménybeli eltéréseket nem feltétlen fogod tapasztalni. Első körben azt javaslom neked , hogy hátra is ismét egy BT023-at szerelj a TDM 900-as méreteiben (talán ez rá a legkedveltebb típus), míg elérhető a Road 3 előre illetve hátra is, így a következő cserekor érdemes lehet így párban kipróbálod ezt a szettet.