GumiGuru: Elcsúsztam a körforgalomban…

GumiGuru: Elcsúsztam a körforgalomban…

- Kategória: Gumiguru

DOT-szám? Helyes guminyomás? Eltérő méretek? Minden kérdésre válaszolnak az R17.hu szakértői, Szabó Roland és Soltész Norbert!

Szeretnél Te is kérdezni tőle? ITT megteheted – Hamarosan jelentkeznek a részletes, mindenre kiterjedő válasszal!

KÉRDÉS

Kedves Gumiguru! A következő a kérdésem:Nagy Simson-rajongó vagyok, van egy eredeti S51/B kismotorom. A gépen eredeti gumi van, talán ezért is történhetett, hogy csepergő esőben, egy körforgalomban kicsúszott alólam a motor. Szeretném a gumit lecserélni a jobb tapadás érdekében. Nem tudom milyen irányba induljak a kereséssel, teljes a tanácstalanság.

A választásnál szeretném figyelembe venni, hogy 186cm/135kg vagyok. Többször éreztem hogy a hátsó kerék mintha jégre futott volna, oldalirányba kimozdult menet közben gázadásra, kanyarban. Ez csak a rosszul beállított abroncsnyomás miatt van, vagy a súlyom és a horgászfelszerelés tömege (kb. 25 kg) barátkozzak meg vele, hogy ez csak ennyit tud?

Köszönöm  válaszát!

 
VÁLASZ

Kedves Kérdező! Amennyiben még valóban az eredeti gyári szerelésű abroncsok vannak a motoron, a futásteljesítménytől függetlenül biztosra veszem, hogy már megkeményedtek, nem tapadnak, hisz’ legalább 20 éves gumikról beszélhetünk. Ez a tapadás szempontjából, még ha egy segédmotorról is van szó, semmiképp nem ideális.  Az éppen kezdődő esőzés, az úton lévő finom por és egy körforgalom egyvelege mondhatni az egyik „ legideálisabb” helyszín egy kellemetlen piruett bemutatásához, remélem komolyabb baj nem lett belőle.

Simson? Heidenaut rá!

A terhelés a leírtak alapján nem kicsi,  viszont Simsonra felszerelt gumik terhelési indexe – méret alapján – a legtöbb esetben 170 kg/abroncs, így ez nem lehet gond. Az alacsony guminyomás okozhat ilyen jelenséget, mivel kis érték miatt a köpeny oldaltartása nem megfelelő, plusz a nagyobb terhelés is közrejátszik. Érdemes lehet 2-3 tized barrral többet fújni ez esetben a gumikba!

A gumiválasztás érdemes a motor felhasználása mellé igazítani: ha javarészt közúton van használva, érdemes egy ide jobban passzoló mintázatot választani, például Continental ContiGO, vagy klasszikusabb Heidenaut. Érdemes ezt végignézni: K30,K36, K43, bármelyik jó lehet. Ellenkező esetben, ha előtérbe helyeződik a nehezebben megközelíthető horgászhelyek elérése, sok a földút, a sár, a homok, akkor egy laza talajon is jól boldoguló, nagyobb mintaárkokkal rendelkező, terepesebb gumit érdemes a Simsonra szerelni.

Continental 2019

Facebook Comments

1 Comment

  1. Mindig csak a heidenau… amikor ott van pl. a Michelin city pro. 80/80-as méret tökéletes simóra. MZ-n vannak nálam ezek a gumik. Úgy tapadnak, mintha kétoldalas ragasztón gurulnál. Még a nagy “kedvenc” fehér aszfalton, vagy vizes macskakövön is is korrekt. Normál aszfalton tényleg csak a lábtartó, és a zabszem a határ. 10e környéki, vagy kicsivel alatti áron elérhetők.

Válasz