GumiGuru: Könnyebb abroncs, kezesebb motor!

GumiGuru: Könnyebb abroncs, kezesebb motor!

- Kategória: Gumiguru
0

DOT-szám? Helyes guminyomás? Eltérő méretek? Minden kérdésre válaszolnak az R17.hu szakértői, Szabó Roland és Soltész Norbert!

Szeretnél Te is kérdezni tőle? ITT megteheted – Hamarosan jelentkeznek a részletes, mindenre kiterjedő válasszal!

KÉRDÉS

Kedves Gumiguru! A következő a kérdésem: Triumph Speed Triple-t hajtok. Jelenleg Metzeler M7 RR van fent, és maximálisan meg vagyok vele elégedve, bízom bennük 100%-ig. Stílusom agresszíven sportos, mély döntések, akár agresszív féktáv is (Csesznek, Parassapuszta és társai…Ja és Kakucs) Kérdés: ehhez a gumihoz mérten nyújt-e, nyújthat-e többet a Michelin Power RS, érdemes-e cserélnem?

Köszönöm!

VÁLASZ

Kedves András! A Metzeler M7RR a szupersportabroncsok top triójába sorolható, ezért érthető az elégedettséged. A kérdésedre röviden válaszolva azonban igen, a Power RS még ennél is többet nyújthat az általad kedvelt felhasználási körülmények mellett. Sőt, pont ezekben jobb. A hobbiszintű pályázás és a tempós kanyarvadászat éppen az új Michelin természetes közege. Csupán egy paraméterében muzsikál gyengébben, és ez a nedves tapadás.

Az új csillag, a Michelin Power RS

Michelin Power RS – szárazon tuti

A mintázata inkább a stabilitást, és a száraztapadást segíti elő, mint a vízkiszorítást. Egyébként érdekesség, hogy még így sem a leggyengébb szereplője a nedvesteszteknek (valahol a középmezőny végén szokott végezni). Gyakorlatilag tehát azokban a paraméterekben a legjobb, amelyek egy szupersportabroncstól elvárhatók. Jól példázza ezt a súlybeli különbség is.

Egy M7RR hátsó abroncs 190/55R17 méretben 7,1 kg míg egy Power RS csak 6,3.

Ez majdnem mínusz egy kiló (!), ami határozottan befolyásolja a kezelhetőséget, a rugózatlan tömeget, a futómű mozgó alkatrészeinek tehetetlenségét, illetve csökkenti a giroszkópikus hatást, és a felegyenesedési hajlamot. Ha igazi sportgumit szeretnél, akkor ezek a fontosabb jellemzők. Szerintem próbáld ki, nekünk nagyon tetszett a teszteken.