KGFB-változás: Félmillió motor és robogó érintett

KGFB-változás: Félmillió motor és robogó érintett

- Kategória: Cikkek, Közélet
0

Kgfb-díjkalkulátort indított a biztosítók szövetsége honlapján, a Mabisz Díjnavigátor az összes piaci szereplő minden  kgfb-kedvezményét tartalmazza, üzleti érdekektől mentes, és a biztosítók a díjak helyességét előzetesen jóváhagyják – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) az MTI-vel.

Emlékeztetnek rá, hogy a kgfb-piac szereplői november 1-jén éjfélig tehették közzé a január elsejei évfordulós szerződésekre vonatkozó, jövő év január elsejétől alkalmazandó díjtarifáikat. A Mabisz megismételte: a 13 piaci szereplő közül 12 biztosító új díjat alkalmaz a jövő év elejétől, egy társasággal a korábban közzétett díjakon lehet szerződni.

1000%-os eltérések a biztosítók díjai között

A társaságok továbbra is sok, közel százféle kedvezményt alkalmaznak a díjak kialakításánál. A kedvezményrendszerekben kisebb változtatások fellelhetők, de a korábbiaktól gyökeresen különböző kedvezménytípust nem találni.

A mostani időszakban mindössze másfél millió jármű – 1 millió személyautó és félmillió motor, pótkocsi, utánfutó, s más közlekedési eszköz – az érintett. Az ilyen kis eszközök átlagdíja 5 ezer forint körül van, így a tulajdonosaikat valószínűleg nem érdekli, hogy 15-vagy 25 százalékkal emelkedik a díjuk – közölte Németh Péter értékesítési és kommunikációs igazgató.

Ugyanakkor a nagymotoroknál elképesztő különbségek tapasztalhatók: ugyanarra a járműre és tulajdonosra – gondos választással – kijöhet 30 ezer forint körüli összeg, de ennek a duplája is. Sőt néhány társaság egyszerűen nem akar a motorosokkal bajlódni, legalább is erre utal, hogy a 15-20 éves, alig félmillió forintba kerülő Hondára néhány biztosítónál 550-580 ezer forintos (!) éves összeg jött ki…