GumiGuru: Szokványos abroncs a különleges Apriliára

GumiGuru: Szokványos abroncs a különleges Apriliára

- Kategória: Gumiguru
0

DOT-szám? Helyes guminyomás? Eltérő méretek? Minden kérdésre válaszolnak az R17.hu szakértői, Szabó Roland és Soltész Norbert!

Szeretnél Te is kérdezni tőle? ITT megteheted – Hamarosan jelentkeznek a részletes, mindenre kiterjedő válasszal!

KÉRDÉS

Kedves Gumiguru! A következő a kérdésem: Jelenleg egy Aprilia SL1000 Falconnal motorozom. Most egy Metzeler Roadtec Z6 van fent, de már 7 éves lesz jövőre. Még nincs elkoptatva, de ideje lenne cserélni a kora miatt. Esetleg mit ajánlanál a V2-es motorhoz, van-e valami extra dolog amire oda kéne figyelni gumiválasztásnál? Miket ajánlanál? Szelídebb rider részére, inkább túrázásra használom, szóval fontos lenne a tartósság is. Köszönöm a választ!

VÁLASZ

Kedves Kérdező! Az ezres, V2-es motorok semmilyen speciális igényt nem állítanak az abronccsal szemben – leszámítva a kiemelkedő forgatónyomatékot -, s nincs kifejezetten gyári specifikáció ilyen motorkonstrukcióval felszerelt motorokra, így az Apriliádra sem.A Z6-ot már korából adódóan is érdemes lehet cserélni, egyébként sem a túra gumik csúcsát képviselik ezek az abroncsok, igazi első generációs kemény, hosszú távú túrázásra szánt darab.

Aprilia SL1000 Falco

Ebből adódóan érdemes lehet lecserélned, mégpedig annak ellenére is, hogy a mintamélység mértéke még megfelelő.

Korábbi, de megbízható abroncsok az Apriliára: Michelin és Dunlop

Ajánlott már másodvonalasnak számító, de ár/érték arányban most is élmezőnyben lévő gumik közül választanod. Ezek az abroncsok még 1-2 éve abszolút a gyártók elsődleges termékei voltak, így gyakorlatilag bárkit kiszolgálnak utcai körülmények között. Merem ezt annak tudatában állítani, hogy elmondásod szerint is az óvatosabb motorosok táborát erősíted. Ami hosszabb távon is jól bírja a terhelést az a Dunlop RoadSmart II és a Michelin Pilot Road 3. Kifejezetten nagy futásteljesítményűek, akár nagyobb terheléssel és esőben is jól viselkednek. Érdemes ezt a két alternatívát szemügyre venned, jól illik a motorod karakteréhez.