Milliós bírság segítségnyújtás elmulasztása miatt

Milliós bírság segítségnyújtás elmulasztása miatt

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek
2

Jogerősen elítélték azt az ötvenéves teherautó-sofőrt, aki egy motorbaleset helyszínére érve ugyan megállt, de elsősegélynyújtás helyett telefonjával filmezni kezdte a helyszínt, az összetört gépet és a haldokló pilótát.

Az eset még szeptemberben történt az A8-as autópályán, s a minap hoztak ítéletet: ennek értelmében 2700 euró megfizetésére kötelezik a férfit, amiért nem tett meg mindent, hogy megmentse a motoros életét, illetve mert videót készített a földön fekvő áldozatról.

A helyszínelés pillanatai (kép: Spiegel.de)

Hozzátették: amikor a rendőrök a helyszínre értek, még mindig mobillal a kezében téblábolt, s az egyenruhások vették el tőle a készüléket, majd ezután eljárást indítottak ellene segítségnyújtás elmulasztása miatt.

Nem babra megy

Hogy mit kockáztat, aki egy ilyen helyzetben nem elég körültekintően jár el? Nos, érdemes megjegyezni minden közlekedőnek, hogy a Btk. 166. § szerint: Aki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van,

vétséget követ el, és akár 2 év szabadságvesztéssel büntethető, illetve már bűntett, ha a sértett meghal, és életét a segítségnyújtás megmenthette volna, így ez esetben már három évre emelkedik a büntetés,

továbbá öt évig terjedő börtönnel sújtható, ha a veszélyhelyzetet az elkövető idézte elő, vagy ha a segítségnyújtásra egyébként is köteles.