GumiGuru: Szélesebb abroncsot tennék a CBR-re…

GumiGuru: Szélesebb abroncsot tennék a CBR-re…

- Kategória: Gumiguru
0

DOT-szám? Helyes guminyomás? Eltérő méretek? Minden kérdésre válaszolnak az R17.hu szakértői, Szabó Roland és Soltész Norbert!

Szeretnél Te is kérdezni tőle? ITT megteheted – Hamarosan jelentkeznek a részletes, mindenre kiterjedő válasszal!

KÉRDÉS

Kedves Gumiguru! A következő a kérdésem: Honda CBR 125-re hátulra szeretnék a gyárinál nagyobb gumit rakni (130-ast), mint az újabb modellen, és előre is szeretnék nagyobbat rakni 110-est, ami most a hátsó gyári mérete. Milyen hátrányokkal járhat ez a művelet?

Köszönöm a választ!

VÁLASZ

Kedves Kérdező! Gyakorlatilag csak hátrányokkal fog járni ez a művelet, egyáltalán nem javaslom, hogy a 2011 után gyártott CBR 125 R gyári méreteit rakd fel a korábbi modellre. Sok motorosnál ez egy gyakran felhozott téma, mindenki szélesebb abroncsot akar, “mert azzal jobb lesz”, hisz’ valaki ezt mondta. Ráadásul több méretet is ugranál, főleg a hátsó guminál, ami végképp nem javasolt. Gondolj csak bele: ha te 2-3 mérettel nagyobb cipőt húzol a lábadra, azzal ugyan tudsz majd futni, mintha megfelelő méretűt használnál?

Szélesebb gumi motorra? Nem jó ötlet…

A mérnökök a motor megtervezésekor gondosan kiszámoltak minden paramétert. Amennyiben te ezt felborítod, egy más jellemzőkkel megáldott gumival általában csak rosszabb tulajdonságokkal ruházod fel a gépet.

Adott felniszélességhez tartozik egy adott méretű gumi. Ez egy alapszabály, ettől eltérni csak ritka esetekben, speciális gumiknál lehet.

A felni szélessége határozza meg a gumi gyárilag megtervezett profilját, amivel stabilan és jól fordul a motor, és az abroncs is a megfelelő tulajdonságait hozza. Gondolok itt a felfekvési felület nagyságára, fékerő és vonóerő átadására, teherviselő képességére stb. A szélesebb gumi a keskeny felnin nem a jó kialakítását fogja mutatni, sokkal bizonytalanabb lesz vele a gép, ráadásul még viccesen is fog kinézni. Szóval ne variálj, ha jót akarsz magadnak, a gyári méretű gumikat szereld fel.