GumiGuru: valami frissebbet az öreg Metzeler Z6 helyett

GumiGuru: valami frissebbet az öreg Metzeler Z6 helyett

- Kategória: Gumiguru
0

DOT-szám? Helyes guminyomás? Eltérő méretek? Minden kérdésre válaszolnak az R17.hu szakértői, Szabó Roland és Soltész Norbert!

Szeretnél Te is kérdezni tőle? ITT megteheted – Hamarosan jelentkeznek a részletes, mindenre kiterjedő válasszal!

KÉRDÉS

 

Kedves Gumiguru! A következő a kérdésem: 2003-as FZS600 Fazerrel motorozom. Öreg Metzeler Z6 garnitúra van rajta, ami megérett a cserére. Elöl hátul fél-félcentis majrécsíkom van, kizárólag közúton használom. Nyáron ezzel járok dolgozni alföldön, egy-egy egyszemélyes túra hegyek közé, tengerpartra, ilyesmik, max 4-5 ezer km/év. Elöl 110/70 zr17 54w, hátul 160/60 zr17 69w a gyári abroncs. Pirelli Diablo Rosso 3, Michelin Power RS, esetleg Michelin Pilot Road legyen? Mindenképpen új fejlesztésű gumit szeretnék, tehát 2016-os abroncsot nem szeretnék felrakni, akkor sem, ha most gyártották, de kíváncsi lennék a véleményetekre. Melyik gumit ajánlanátok a gépemre önállóan vagy a fentiek közül?

Köszönöm, Fekete Szabolcs

VÁLASZ

Kedves Szabolcs! Amennyiben rám hallgatsz, és ésszerű döntést szeretnél hozni, akkor nem feltétlen évjáratokhoz kötöd a következő abroncs választását. Hidd el, egy 2016-os vagy még ennél is régebbi fejlesztésű modell is fényévekkel jobban fog teljesíteni az öreg Z6-oknál, amire egy pozitív jelzőt tudnék mondani, méghozzá annyit, hogy tartós.

Yamaha FZS600

Ma már a tartós abroncsok is jobban tapadnak…

Gondolj bele, például a Pilot Road4 2014-ben jelent meg, és összesen adtak el belőle annyit, mint az összes többi túrasportgumiból együttesen, s biztos nem azért, mert olyan rossz. A Rosso III és Power RS még megfelel a kitételeidnek, hisz’ előbbi éppen 2016-os típus. Viszont a napi szintű használat és a hosszú autópályás terhelés egyik sportguminak sem kedvez. Ha már a kettő közül kellene választani, az RS tartósabb valamivel, de nem hosszútávfutó. A Road széria közül bármelyik típus többet tud a Z6-nál, a te helyedben én maradnék a túrasport vonalon, pont amilyet most is használsz – egy Pilot Road 4 vagy Road 5 tökéletes lesz.