Még mindig magyarázni kell a „biztonsági folyosót?”

Még mindig magyarázni kell a „biztonsági folyosót?”

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek
2

Szinte hihetetlen, hogy az eltelt 4-5 év kevés volt a sofőrök többségének, hogy megjegyezze és alkalmazza ezt a rendkívül egyszerű szabályt. Bezzeg, ha bírságolnának érte, minden bizonnyal felháborodnának…

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal együttműködve folytatja kampányát, hogy felhívják az autósok figyelmét a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést használó járművek közlekedéséhez szükséges biztonsági folyosók kialakítására.

Nem ajánlás, szabály, mégis tesznek rá

A KRESZ előírásai szerint az azonos irányú forgalom számára két vagy ennél több forgalmi sávval rendelkező autópályán és autóúton kialakult

forgalmi torlódás esetében, megkülönböztető és figyelmeztető jelzést használó járművek akadálytalan tovább haladásának biztosítása érdekében, a belső (bal szélső) forgalmi sávban közlekedőknek szorosan a forgalmi sáv bal szélére, míg az egyéb forgalmi sávokban közlekedőknek jobbra kell húzódniuk.

A tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy bár ezt a szabályt az autósok döntő többsége ismeri, gyakran mégsem tartják be.

biztonsági folyosó
Évek óta kötelező a biztonsági folyosó kialakítása, bírságolhatnak a hanyagságért, de ez sem érdekli a sofőröket. Őszintén: látott már valaha, bárki (itthon) szabályosan, két szélre húzódó kocsisort?

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal közös kampányában tavaly óta az M1-es autópálya több szakaszán is felhívják az autósok figyelmét, hogy rendkívüli helyzet esetén biztosítsák a megkülönböztető jelzéssel közlekedő járművek számára az úgynevezett biztonsági folyosót. Ezt a kampányt idén folytatják, s kiterjesztik az M3-as és M7-es autópályára is – 2018-tól már a kelet és dél-nyugat felé tartó gyorsforgalmi utakon is rendszeresek lesznek az erre figyelmeztető molinók.