Motorosok és túrázók harca Ürömön

Motorosok és túrázók harca Ürömön

- in Hírek

Ezúttal a környezetüket féltő lakók szólaltak fel, és üzentek az endurósoknak, mielőtt megint elfajul a helyzet…

Motorosok veszélyeztetik a túrázókat a Nagy-Kevélyre vezető turistaútvonalakon – szögezték le az ürömi csoport tagjai, akik megelégelték, hogy a gyalogos turistaútvonalakon rendszám nélküli terepgépek száguldanak el mellettük.

A jó idő közeledtével nem csak az természetszerető emberek járják az Üröm környéki erdőket, hanem a rendszám nélküli crossmotorosok is. Jellemzően a hétvégén érkeznek nagy csapatban, utánfutós kocsikkal, lepakolják a motorokat, átöltöznek, és nagy zajjal ijesztgetik az embereket, állatokat. A képeken jól kivehetők a motorok keréknyomai. A településről kivezető turistaútvonalak természetvédelmi területen keresztül vezetnek és részei az ürömi tanösvénynek is.

Nem árt tudni, hogy a természetkárosítás ma már bűncselekmény, amelyért akár börtönbüntetés is járhat – írják.

A Nagy-Kevélyre Ürömről két helyről lehet feljutni: Budakalász felől a Makkos utcáról, ami egyenesen a régi kőbányába vezet, valamint a Deák Ferenc utca végéről. Jó lenne, ha a polgárőrség és a rendőrség fokozottan ellenőrizné mindkét helyszínt – áll felhívásukban.

A tanösvény, ahol télen is állandó vendégek a motorosok

Részünkről annyit tehetünk, hogy eljuttatjuk a motorosokhoz a felhívást, és – már csak a várható fokozott ellenőrzés miatt is – javasoljuk, hogy a jövőben kerüljék a helyet.

Mielőtt elfajul a helyzet…

Már csak azért is fontos a konfliktus megelőzése, mert hasonló felhívással indult néhány évvel ezelőtt a pilisi „összecsapás” is, ahol végül – a motorosok elmondása szerint – szándékosan kifeszítettek egy kötelet, hogy ezzel riasszák el a krosszosokat:

Sziasztok!

Tegyétek közzé légyszíves ezt a képet, nehogy valamelyik motoros belefusson! – áll Péter levelében, mi pedig természetesen továbbítjuk a fotót. A leírás szerint a Visegrádi-hegységben, azon belül is a Dömös területén található Vadálló-kövek közelében sikerült lencsevégre kapni az úton éppen fejmagasságban keresztben kifeszített drótkötelet.

drotkotel

Ahogy sejthető volt, a túraútvonalon többször előfordultak motorosok és bicajosok, valószínűleg ezért kerülhetett oda a drót, hogy távol tartsa a betolakodókat. Ha tehetitek, kerüljétek a környéket, valamint terepezés közben igyekezzetek olyan útvonalat választani, mely semmiképpen nem érint turistaösvényeket, ezzel is megelőzve, hogy a motorosok jelenléte ilyen – és a korábbiakhoz hasonló – esztelen reakciókat váltson ki az emberekből.

Akkor a területet fenntartó szakemberekhez is eljuttattuk a motorosok panaszát, és a Pilisi Parkerdő szinte azonnal válaszolt is – a drótkötél tényleg ott volt, de már eltávolítottuk – mondták. Véletlen volt a veszélyeztetés vagy szándékos? Ez már soha nem derül ki, mindenesetre ezúton is köszönjük a gyors és hatékony segítséget a parkerdő munkatársainak!