A BMW tényleg megcsinálta a 3D-nyomtatott vázat

A BMW tényleg megcsinálta a 3D-nyomtatott vázat

- Kategória: Hírek
0

Emlékszünk még az április elsejei tréfára, amiben a a bajorok azt füllentették, hogy ezentúl bármilyen motoralkatrészt le tudnak gyártani 3D-nyomtatóval? Kiderült, hogy a poén nem volt teljesen alaptalan…

Mindig elképesztő műszaki csemegék bukkannak fel a BMW műszaki seregszemléin, s idén sem volt ez másként – lelepleztek egy S 1000 RR térhálós (!) vázat, amit meglepő módon 3D-nyomtatóval készítettek.

Lézerolvasztás és 3D-nyomtató – ez a jövő!

Némi fémpor, kötőanyag és úgynevezett szelektív lézersugaras olvasztás (SLM) –  „mindössze” ennyire volt szükség, hogy megszülessen a 3D-nyomtatóval előállított térhálós váz, melyet a Digital Day-en mutattak be:

Ezúttal azonban nem is maga a váz, hanem a technológia az igazán csodálatos, hiszen a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a nem is oly távoli jövőben a motorgyártás szerves része lehet a tényleg határtalan szabadságot nyújtó 3D-nyomtatás. Mi több, a bajoroknál ez már ma is teljesen természetes, külön egységük foglalkozik „nyomtatott” alkatrészek fejlesztésével, és ennek eredményeként például az i8 – elektromos hajtású – sportkocsiban is találunk ilyen elemeket.