Érdekvédelem: Ki fizet, ha olajfolton csúszol el?

Érdekvédelem: Ki fizet, ha olajfolton csúszol el?

A tegnapi eset, illetve annak kommentjei újra rávilágítottak, hogy sokan akkor is maguk állják a motorban esett kárt, ha egyébként jogosultak lennének kártérítésre…

 

Sziasztok! Tegnap, a Lidl után történt balesetről eszembe jutott, hogy anno én zsebből fizettem a káromat, de többen mondták (utólag), hogy nem kellett volna… Ezért az érdekvédelmis szakértőt kérdezném:

  • Jól tudom, hogy ilyenkor még bírságot is kaphat, aki elcsúszik, mert „nem az útviszonyoknak megfelelően” vezetett? (Én ezért nem hívtam rendőrt)
  • Ha megvan az elkövető, aki kifolyatta, akkor tőle kell behajtanom a motorban esett kárt, vagy fizet például a MABISZ? Esetleg van rá lehetőség, hogy a fenti bírság összegét is megtérítsék?

Üdv, Ádám

A lényeg, hogy ha egyenesben hajtasz rá, ne kapkodj, csak mielőbb hagyd el a szennyezett sávot, és a tiszta részen kezdj lassítani! (Kép: L. Ádám)

Kedves Ádám, tisztelt Motorosok!

A közúton elszenvedett balesetek komoly hányada keletkezik rendhagyó okok miatt, mint sóderfelhordás, olaj-, gázolaj- vagy fagyállófolt és hasonlók. Ha ilyenen csúszol el, akkor az első és legfontosabb, hogy

minden esetben hívj rendőrt és – ha lehet – a helyileg illetékes közútkezelőt is!

Szóval értesíted őket, és addig kérlelhetetlenül ott dekkolsz, amíg nem kapsz jegyzőkönyvet tőlük, hogy pontosan mi is történt. Addig is készíts minél több és részletesebb fényképet, videót, mert minden apróságnak jelentősége lehet!

Keress szemtanúkat!

Legalább ilyen fontos, hogy mielőbb keress szemtanúkat, és ha megvannak, akkor feltétlenül rögzítsd az adataikat! Gyakran előfordul, hogy hiába látták többen az esetet, a kavarodásban végül úgy mennek el, hogy többet lehetetlen a nyomukra bukkanni.

Vagyoni és nem vagyoni kártérítésre vagy jogosult, ha bizonyítható a közútkezelő “hanyagsága”, esetleges hibája. Ennek tisztázása persze nem az általad készített fotókon múlik, szakértő jogi segítség nélkül kár is belevágni. Ha ilyen esetben hívod a 0670-3602990 számot vagy a www.Motorosok.hu oldalon értesítesz minket, azonnal tudunk segíteni, hogy gördülékeny és számodra eredményes legyen az ügy lefolyása.

Üdvözlettel,

Csapó Zoltán Zsolt

Motoros Érdekvédelmi Egyesület

Continental 2019

Facebook Comments

1 Comment

  1. Zoltán Horváth

    Üdv mindenkinek. Azért mint motoros, csak annyit fűznék a dolgokhoz. Annak idején én sajnos rendesen betakaróztam még az MZ-vel egy gázolajjal fellocsolt kanyarban. Felhívtam a rendőrség ügyeletét, de még csak szóba sem álltak velem, holott akkor még kollégák is voltak. Ma csak azt tudom javasolni, mint motoros. Testvéreim, tegyünk megg annyit egymásért, hogy ha ilyen szennyeződést találunk valahol, még ha nem is esünk el rajta. Hívjuk fel a katasztrófa védelmet, tegyük meg, hogy elmondjuk nekik, mit tapasztaltunk és hol van ez pontosan. És van egy összehajtható elakadásjelzőnk, azt tegyük ki jóval a szennyezett szakasz előtt, hátha megmentünk vekle egy életet. Széels utat mindenkinek.

Válasz