Motoros érdekvédelem: Elütött egy gyalogos – mit tegyek?

Motoros érdekvédelem: Elütött egy gyalogos – mit tegyek?

- Kategória: Motoros érdekképviselet, Vélemény

Mit tegyél, ha nem egy másik jármű okoz kárt neked? Erre is van megoldás…

Tisztelt Motoros Érdekképviseleti Központ! A következő a kérdésem: Éppen egy hete, reggel 8 órakor vittem be a barátnőmet dolgozni a Thököly úton. Mikor elhagytuk a Dózsa György úti kereszteződést (ugyanis a keleti fele ), kisoroltam a buszsávra, ami az út közepén megy. Jobbról is, balról is végig álló kocsisor volt. Nem mentünk gyorsan, körülbelül 45-tel, mikor is egy furgon mögül kilépett elénk egy gyalogos. Persze körülnézés nélkül, de sajnos annyira közel volt, hogy szinte fékezni sem volt időm, egyből elsodortuk.

 

Nekem és a páromnak nem lett nagyobb bajunk, pár horzsolással és néhány napi lábfájdalommal megúsztuk, viszont a gyalogos kórházba került, eltört a medencéje, válla. Sajnos a motorom sem úszta meg könnyen, jó pár métert csúszott az aszfalton az oldalán, szinte az összes burkolati elem cserére szorul.

Volt helyszínelés ahol egyértelműen elmondták a rendőrök: nem én vagyok a hibás.

Szeretném minél gyorsabban megjavíttatnom a motorom, mert sajnos a hét minden napján használom, már csak a munkám miatt is. Fel tudnának világosítani, hogy ilyenkor nekem mi a teendőm, hogy megtérítsék a káromat? (A gyalogos állítólag munkában volt, parkolóellenőrként dolgozik, ha ez számít.)

Van olyan hogy munkahelyi baleset, s a cége biztosítója fog nekem fizetni? Mert ha nem, akkor nem hinném, hogy ki tudná fizetni a kárt. Válaszát előre is köszönöm, sajnos még semmiféle tapasztalatom nincs ebben, így minden tanács jól jön.

Üdvözlettel,

S.

Ha van buszsáv, akkor ott az autók mellett jobbról-balról is előremehetsz, de legyél fokozott figyelemmel a sávváltásnál, hiszen a kereszteződések közelében a négykerekűek is használhatják ki- és besorolásra a buszsávot! Mindig csökkentett sebességgel, körültekintően sorolj előre, számítva arra, hogy valaki nem néz a tükörbe és sávot vált vagy kinyitja az ajtót, s a figyelmetlen gyalogosok is kiléphetnek a járművek takarásából

Kedves motorostársam!

Sajnálom, hogy bekövetkezett ez a nem mindennapi baleset! Először is a legfontosabb a szakszerű kárfelvétel (fotók, kárfelvételi jegyzőkönyv stb.), hogy a motor sérülései egyértelműen dokumentálva legyenek, illetve kiszámítható legyen a javítási költség. Ezt követően már megjavítható a motor, de fontos, hogy számlát kérjetek róla, mert anélkül, később csak nettó összegű javítási költség követelhető.

Amikor gyalogos a károkozó

Ahhoz, hogy a munkáltató biztosítója helytálljon, annak bizonyítása szükséges, hogy az alkalmazott a foglalkoztatására irányuló jogviszonyával összefüggésben okozza a kárt, azaz a tényállás pontosabb ismerete lenne szükséges a konkrétabb válaszadáshoz. Ide értve azt, hogy honnan hová tartott a parkolóőr, miért tartózkodott a baleset helyszínén, stb.

Feltétlenül érdemes felkeresni a munkáltatót, ott is bejelenteni a szituációt, és a nyitott kérdésekre mielőbb választ kapni.

Üdvözlettel,
Csapó Zoltán Zsolt
Continental 2019

Facebook Comments

Válasz