Én ott élek, ahová Ti szórakozni jártok!

Én ott élek, ahová Ti szórakozni jártok!

- Kategória: Vélemény
3

Németh András Frigyes mint tanyatulajdonos és endurós szól a többi motoroshoz: srácok, ideje visszavenni kicsit…

Kedves Quadosok, Terepmotorosok és Off-roadosok! Szeretnék veletek megosztani egy gondolatot! Tudom, hogy zárt közösség vagytok, harcművészként, sportlövőként ismerem ezt az érzést. A társadalom nagy része, vagy mondjuk ki, többsége egyszerűen nem érti, mit szeretünk ebben a csodás hobbiban. Egy valami viszont biztos: nagyon sokan nem szeretnek minket, sárdagasztókat, ahogy például a vadászokat sem.

„Ma négynapos munkámat tettétek tönkre, mikor a belső Cserhátban, Ordas-puszta-Cservölgy-puszta útvonalon konvojban elvonultatok” (Kép: Németh András Frigyes)

Mielőtt kívülállónak tituláltok, előrebocsátom, hogy jómagam is használok terepmotort és van off-road Vitarám is, csak kicsit más okból használom, mint ti.

Tudjátok, nekem tanyám van, vagyis ott élek, ahová ti szórakozni jártok.

Neked szórakozás, nekem csőd…

Ma négynapos munkámat tettétek tönkre, mikor a belső Cserhátban, Ordas-puszta-Cservölgy-puszta útvonalon konvojban elvonultatok rendszámos jól megépített, agyonmatricázott, milliós terepjáróitokkal… Igen, négy napomba került (!), mire a télen tönkrement földutat letárcsáztam, majd traktorral addig jöttem-mentem rajta, hogy akár személygépkocsival is járható legyen – itt ugyanis emberek élnek, közlekednek. Cservölgy-pusztán több család, gyerekek is laknak, kettő éppen most született, többen iskolába járnak. Sokszor gumicsizmában, gyalog mennek ki a műútig, hogy lejussanak a faluba.

A berceli önkormányzat tavaly hatmillió forintot költött a bekötőútra, a helyiek is összedobtak pár százezret rá, mi több, volt aki lapátot fogott, talicskát tolt, úgy segített, ahogy tudott, de az út így is csak fél útig készült el. Ha esik az eső gyalog, esetleg lovon járunk, vagy nem megyünk sehová… Sokszor azért tesszük ezt, hogy ne tegyük tönkre az utat. Látjátok, ti ma széttapostátok rendesen, ahogyan a vetésbe is bele mentek, hiszen mi az a kis kár? Az a kis kitaposott búza…

Csak tudjátok a „paraszt” éppen a múlt héten vetette újra az őszi vetést, melyet összejártatok. Ha nem teszi, ha nem állítja helyre az általatok okozott kárt, akkor elveszíti a támogatást. No nem arról a területről, amit szétjártatok, hanem az összes földje után járót, mégpedig három (!) évre!

A traktorok is szétjárják, de ők rendbe is teszik

Tudom ez nektek szórakozás, mint a sörösdobozok szétdobálása erdőn-mezőn, és nem értitek, miért utálnak benneteket. Nem csak nekem és az itt élőknek csináltok kárt, hanem a természetet is károsítjátok. Nem is gondolnátok, de az általatok vájt mély nyomban az első eső azonnal árkot váj, s két-három év múlva ott már méretes árok fekszik, igen, az út helyén. Jön a víz, a termőföld meg lemosódik a völgyekbe, szóval értsétek meg végre: egy-egy mély keréknyom helyrehozhatatlan károkat csinál! Igen, a traktor is szét tudja cseszni az utat, csak az a különbség, hogy a gazdák utána kimennek és rendbe teszik, mint ahogyan én is tettem, mivel nincs más választásunk.

Miattad adtam fel…

Ma úgy döntöttem, nem javítom meg többet. Egyedül élek a kisfiammal, inkább játszom vele, minthogy utánad takarítsak. Majd veszek valamit, talán egy BTR-t, és azzal járok, ez lesz az új hobbim – sokan utálnak majd érte. Azt mondod, pár hülye miatt ítélek el egy egész közösséget? Jogos, pedig van, aki lassít a lovak vagy a gyerekek mellett, van aki kiköszön, sőt aki meg is áll, és van a többi, a mindenre fittyet hányó…

Esküszöm nem haragszom rájuk, mert szerintem nem is tudják, mit tettek. Nem látják, nem érzik át, hiszen a kormány mögött az egy másik világ, mint ahogy a fegyver távcsövébe nézve is az. Azért írtam le ezeket a sorokat, hogy jusson eszetekbe, ha legközelebb terepre mentek – nektek szórakozás, de nekünk az életünk!

Áldás – Minden a rokonom!