„Tény, hogy a motorosok jobban vezetnek…”

„Tény, hogy a motorosok jobban vezetnek…”

- Kategória: Kiemelt cikk
8

Ha motorozol, akkor kedvezményt kapsz a kocsid biztosítási díjából – így reklámozza magát a brit biztosítótársaság, s nem véletlenül. Komoly kutatás áll az engedmény mögött.

Három éven át vizsgálták a szigetországi vezetők kártörténetét, s ebből a napnál világosabban kiderült, hogy az olyan sofőrök, akik A-s jogsival is rendelkeznek, azaz motoroznak, 11 százalékkal kevesebb balesetet okoztak. Mi több, ha sikerült is összehozniuk egy-egy ütközést, az jellemzően kisebb koccanás volt, tehát nemcsak kevesebb alkalommal terhelték a biztosító kasszáját, hanem a miattuk kifizetett összeg is jóval alacsonyabb volt.

Értékeljük, hogy motorozol!

A társaság létrehozta a Drive Like a Biker (Vezess úgy, mint egy motoros!) nevű honlapot, hogy igazolják, mennyire hasznos egy biztosítónak, ha a sofőr autósként és motorosként is gondolkodik az utakon. Aki itt regisztrál, átszámítva 33-34 ezer forintos kedvezményt kap, csak azért, mert az autóvezetés mellett motorozik is.

Ritkábban okoznak balesetet, kevésbé terhelik a biztosító kasszáját, és a közlekedési szabályokat is jobban ismerik – lám, ilyenek az autóba ülő motorosok

– A kutatásból kiderült, hogy a motorosok autóba ülve is biztonságosabban vezetnek, és ezt feltétlenül jutalmazni szerettük volna. Az új honlap életre hívása kettős célt szolgál: ösztönözni a szabályos autósokat, illetve motorra csábítani azokat, akik eddig csak négykeréken közlekedtek – nyilatkozta Rebecca Donohue, a Carole Nash marketingvezetője.

Nem ez az első eset, hogy ilyen kutatást folytattak: korábbi gyűjtésükből az derült ki, hogy az autóvezetők 16 százaléka, azaz minden hatodik (!) sofőr megbukna, ha újravizsgázna KRESZ-ből, míg a motorosoknál ez az arány csupán hat százalék. Ennél is beszédesebb, hogy az átfogó tesztben volt olyan közlekedési tábla, amit az autóvezetők nagyjából harminc százaléka, míg a motorosok kétharmada ismert fel.