Rendőrség: a motorosnak is ki kell várni a sort!

Rendőrség: a motorosnak is ki kell várni a sort!

- Kategória: Kiemelt cikk
15

Többen kérdeztétek, hogy a határátkelés során alkalmazható-e – a KRESZ-ben engedélyezett – autók közötti előregurulás, ha feltorlódik a sor. A válasz meglepő, de logikus…

Főként dél és kelet felé haladva futhatsz bele hosszabb sorokba határátlépés előtt, s ez motorral még nagyobb kínszenvedés, mint kényelmes kocsiban ülve. Árnyék nélkül, nyakig felöltözve a forró betonon tologatni a gépet? Nem véletlen, hogy a többség megpróbál ügyeskedni, előreóvatoskodni, de a határon dolgozó egyenruhások ezt nem mindig nézik jó szemmel. Utánajártunk, hogy jogosan küldik-e vissza a motorosokat a sor végére.

Határátkelés? Motorral is muszáj kivárni a sorod!

Előbb a Határfigyelők Facebook-oldaláról jött válasz, ahol nemes egyszerűséggel úgy értelmezték: ha az átkelő előtt feltorlódnak a kocsik, az „egyéb ok”, márpedig a KRESZ kimondja: ha egyéb ok miatt dugó alakul ki, előremehetsz motorral, pont.

határátkelés
A határátkelésre vonatkozó szabályok – ez esetben – felülírják a KRESZ-t, szóval csak az egyenruhások jóindulatán múlik, hogy előregurulhatsz-e a kocsik mellett. Más kérdés, hogy az esetek többségében lazán kezelik a dolgot, és csak ritkán küldik vissza a sor végére a kocsikat kikerülő motorosokat

Kézenfekvőnek, ugyanakkor túl egyszerűnek tűnt ez a magyarázat, ezért tovább mentünk, és felkerestük a rendőrséget, ahonnan csakhamar jött is válasz.

A határátkelőhelyeken az uniós jogszabályokkal összhangban kiadott Határforgalom-ellenőrzési Szabályzatról szóló 24/2015. (X. 15.) ORFK utasítás 124. pontja alapján a határforgalom-ellenőrzés végrehajtása – járműkategóriától függetlenül – a határátkelőhelyre érkezés sorrendjében történik – áll válaszukban.

Tehát nem kelhetsz át előbb a határon, csak azért, mert elsuhansz a kocsik mellett, s ezzel nem juthatsz előnyhöz, legalább is elvileg. Persze maga a kikerülés nem szabálytalan, szóval, ha előregurulsz egy árnyékos részig, majd ott bevárod azt a kocsit, aki előtted állt, azzal semmi gond nincs, már ha az utána jövő sofőr belemegy ebbe…

Röviden: határátlépéskor a 24/2015. (X. 15.) ORFK utasítás 124. pontja kimondja, hogy nem előzheted be az ott várakozókat, s csak az egyenruhások és az autóvezetők jóindulatában bízhatsz, ha mégis így teszel.